Windows 8.1 službeno: vraća se Start gumb i boot to desktop

... mnoge novosti koje ćemo vidjeti u Windowsima 8.1, a najvažnije od njih ćemo ukratko obraditi u nastavku teksta. Jedan od najvažnijih detalja je vraćanje Start gumba na radnu površinu.

Povratak je uslijedio nakon žestokih reakcija korisnika, no kako stvari stoje, neće imati finkcionalost poznatu od prije, već će korisnika samo prebaciti na Metro sučelje.

Kad smo već kod Metro iliti Modrn UI sučelja, imat ćemo i nove veličine pločica. Namjera je da se one najveće dodjeljuju najčešće pokretanim aplikacijama, a one najmanje onima koje pokrećemo rjeđe. Nadalje, Windows 8.1 će omogućiti i istodobno pomicanje, odnosno premiještanje višestrukih pločica. U Windowsima 8, preuzete (instalirane) aplikacije su se automatski ugnijezdile na Start zaslon, a u verziji 8.1 to neće biti slučaj, već će ih korisnici moći dodavati po želji.

Pokretanje Windowsa sada će biti moguće izravno na radnu površinu (Boot to desktop), dakle računalo se neće automatski bootati na Metro sučelje. Točnije, ovo će se u postavkama morati definirati.

Nova verzija Widnowsa je dobila i novu gestu za brz prikaz svih aplikacija, naravno, na zaslonima osjetljivim na dodir. Jednostvnim povlačenjem prstom prema gore, dolazite na prikaz svih aplikacija instaliranih na računalu/tabletu.

Nadogradnje aplikacija će sada biti automatske, tj. odvijat pozadini kad budu dostupne, dakle nećete ih morati nadograđivati ručno.

Udovoljeno je i zahtjevima onih korisnika koji su pozadinsku sliku s radne površine željeli vidjeti i na Metro sučelju, odnosno na Start zaslonu.

Snap funkcija (dvije aplikacije na zaslonu odjednom) će za u novoj verziji imati mogućnost raspodjele zaslona u različitim odnosima (50/50, 60/40 i 70/30). Do sada je jedina mogućnost bila 75/25. Također, moguće je "snapati" više od dvije aplikacije, tj. onoliko koliko vam rezolucija monitora dozvoljava.

Multi-monitor podrška je sada nešto bolja i nudi više opcija. Među njima je i ručna izmjena rezolucije sekundarnog monitora.

Internet Explorer će sada podržavati neograničeni broj tabova, a moći će se i sinkronizirati među različitim uređajima, slično kao Googleov Chrome. U Metro sučelju ćete od web stranica moći izraditi žive pločice i postaviti ih na Start zaslon. Ukoliko sama web stranica to bude podržavala, na početnom zaslonu će njena živa pločica moći nadopunjavati sadržaj.

Aktivni zaključani zaslon će omogućiti prikaz fotografija, a imat će i mogućnost javljanja na Skype pozive bez otključavanja.

Sinkronizacija aplikacija: Kada se prijavite na jednom Windows 8.1 računalu, iste aplikacije ćete moći koristiti i na drugom, zahvaljujući njihovoj međusobnoj sinkronizaciji, dakle nešto slično kao što već vidjeli na Appelovim proizvodima.

SkyDrive integracija u operativni sustav će sada biti dublja jer postaje zadana lokacija za spremanje svih dokumenata, no sav sadržaj može biti dostupan i izvanmrežno, ukoliko to želite.

Ono o čemu se također već neko vriejem govori je podrška za manje zaslone. Dakle, uskoro možete očekivati 7 i 8-inčne tablete temeljene na Widndows 8.1 operativnom sustavu, što će automatski proširiti izbor i u ovom tržišnom segmentu.

Do služebenog puštanja "Preview" verzije 26. lipnja, vjerojatno će se doznati još pokoji detalj, a finalna se verzija na svim Windows 8 računalima očekuje do kraja godine. Ono što je najvažnije - bit će besplatna.

Mob.hr