MICROSOFT Godinu dana bez podrške, Windows 7 je i dalje aktualan

MICROSOFT Godinu dana bez podrške, Windows 7 je i dalje aktualan
Ilustracija

Microsoft je 14. siječnja prekinuo službenu podršku za Windows 7 operativni sustav. Od tada je prošlo skoro godinu dana, ali se pokazalo da su mnogi korisnici i dalje ostali privrženi ovom OS-u. Analitičari smatraju da je Windows 7 u trenutku prekida podrške bio instaliran na oko 200 milijuna računara.

Jedan od pokazatelja bio je Unitet States Government Digital Analytics Program, koji daje nefiltriran prikaz posjetitelja američkim stranicama u proteklih 90 dana. To je više nego dovoljan uzorak za analizu na globalnom nivou. Jedan od parametara koji se tu prikazuje je i koji operativni sustav je upotrebi. 

Krajem prosinca 2019. godine pokazalo se da je najviše Windows korisnika pristupalo sa Windows 10 OS-om (75.8 procenata), a da Windows 7 i dalje koristi 18.9 procenata korisnika PC računara. Na trećem mjestu je Windows 8, sa 4.6 procenata zastupljenosti.

Godinu dana kasnije, krajem 2020. godine situacija se nije mnogo promijenila, navodi portal balkanandroid. Windows 10 je povećao zastupljenost za 12 procenata (87.8 procenata), dok je Windows 7 pao za nešto više od 10 procenata i sada se nalazi na 8.5 procenata PC računara. I broj korisnika Windows-a 8 je opao na 3.4 procenta

Windows XP je zastupljen samo 'u tragovima' i njegovo prisustvo u 2020. godini moglo bi da se podvede pod statističku grešku dobivenu zaokruživanjem. Upoređivanjem ovih podataka, može se procijeniti da je danas u upotrebi oko 100 milijuna računara zasnovanih na Windows 7 OS-u.

Jedan dio od te brojke odnosi se na kompanije koje su se zbog svoji internih poslovnih sustava prilagođenih Windows-u 7, odlučile da dodatno plaćaju Microsoft-u da za njih priprema i isporučuje sigurnosne ispravke, u okviru Extended Security Update programa. Ali, čak i ti korisnici sigurno će se suočiti sa povećanim 'pritiscima' da se prebace na Windows 10 u 2021. godini.