KRAJ JEDNE ERE Flash player otišao u povijest

KRAJ JEDNE ERE Flash player otišao u povijest
Ilustracija

Adobe Flash, multimedijalni softver koji je pokretao toliko animiranih videa u eri prije YouTube-a, službeno je prastara tehnologija. Od 31. prosinca, Adobe je prestao podržavati softver, a Microsoft je priopćio svojim Windows 10 korisnicima da je vrijeme da se Flash-a riješe, ukoliko već nisu.

Prijavom za update će se samo ukloniti Adobe Flash Player koji je bio instaliran sa Windows-om, a ne ukoliko je posebno ubačen iz drugog izvora, objavio je Microsoft. Po završenom update-u, Adobe Flash će biti uklonjen iz Control Panel-a i Windows 10 korisnici neće moći update oboriti u raniju verziju. Korisnici također mogu izbrisati Adobe putem stranice kompanije Adobe, prenosi B92. 

Ukoliko vam odjednom ipak zatreba Flash, trebali biste resetirati računar i postaviti ga na raniji restore point, a ukoliko ga nemate napravite ga prije nego što ga pokušate reinstalirati.

Do kraja mjeseca, Microsoft će također ukloniti Flash iz svog novog Edge preglednika. "Počev od siječnja 2021. godine Adobe Flash Player će biti isključen po defaultu i sve starije verzije od KB4561600 koja je izbačena u lipnju 2020. bit će blokirane", navodi PCPress.

Novi update kompanije Microsoft, koji je trenutno dostupan kroz Update Catalog, potpuno briše Flash iz operativnog sustava, međutim samo za Windows 10 korisnike verzije 1903 i novijih, kao i za nekoliko Windows Server verzija. Zakrpa će izaći kroz nekoliko mjeseci preko Windows Update-a i bit će dostupna tijekom rane 2021. godine preko Windows Server Update Usluge. Isprva, update će biti opcioni, da bi nekoliko mjeseci kasnije postao preporučeni.