Namirnice za jačanje imuniteta

Kamenice

Možda su kamenice najpoznatije po svojoj afrodizijačkoj ulozi, međutim, kada je u pitanju jačanje imuniteta, one se nemaju čega sramiti. Zahvaljujući mineralu cinku, koji je osim s povećanom muškom plodnošću povezan s protuvirusnim djelovanjem, kamenice su prava namirnica za hladne dane.

Šampinjoni
Tko bi rekao kako ove bijele šumske stanovnice mogu pomoći našem tijelu u borbi protiv prehlade i gripe?! Šampinjoni sadrže selen i antioksidanse: manjak selena je povezan s većim izgledima razvijanja teške gripe, a B vitamini rivoflavin i nijacin također pomažu u izgradnji jakog imuniteta. Istraživanja su pokazala kako šampinjoni djeluju protuvirusno, protubakterijski, pa čak i protutumorno.

Lisnato povrće
Brokule, kelj, prokulice i cvjetača pomažu u borbi protiv raka i infekcija. Predstavljaju bogati izvor beta-karotena, vitamina C i e, folata te kalcija. Brokula osigurava tijelu visok postotak karotenoida koji sudjeluju u borbi protiv bolesti. Oni u tijelu formiraju vitamin A koji pomaže proteinima koji reguliraju međustaničnu komunikaciju - a to je osnova imunološkog sustava. Studije su dokazale kako vitamin A doprinosi i zdravlju respiratornog sustava, a ovo je važno kada ste prehlađeni ili imate gripu. Mali savjet - povrće je najbolje jesti sirovo i kuhano na pari, jer u takvom obliku zadržava najviše hranjivih sastoj

Bademi
Ove orašaste plodove često spominjemo kada govorimo o zaštiti srca i krvnih žila, no bademi su također korisni za jačanje imuniteta i zaštitu od stresa. Za dostatnu količinu vitamina E, koji gradi imunitet, dovoljno je pojesti šaku badema.

Grejp
Idealni doručak za vitku liniju i jak organizam uključuje grejp, koji obiluje vitaminom C. Ovaj je vitamin topiv u vodi, što znači da ga naše tijelo ne može uskladištiti kada ga unesemo i iskoristiti kasnije - moramo ga unositi svakodnevno. Također, grejp sadrži mnogo flavonoida - prirodnih kemijskih sastavnica koje potpomažu imunitetu u zaštiti od bolesti. Ako je grejp pregorak za vaše nepce, probajte s narančama i mandarinama.
Ordinacija.hr