FOTO  Poganski blagdan koji polako preuzima cijela Europa

noć vještica u francuskoj

... na našem portalu ćemo se ipak malo "uhvatiti" ove teme. Već jedan period pisac ovih redova se nalazi u Francuskoj i već par dana francuski gradovi, ali i ona mala mjesta su poprilično spremna za ovu zadnju noć u mjesecu listopadu.

U Bosni i Hercegovini tek ponegdje se osjeti dašak ove noći, ali u Francuskoj je to uzelo maha pa su u mnogi trgovinama, točnije izlozima istih, može vidjeti bundeva, kosturi, miševi, pauci...

Noć vještica se slavi prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji i Novom Zelandu. Premda je Halloween skraćeni oblik od arhaičnog engleskog imena za blagdan Svih svetih All-Hallow-even, All Hallows' Eve. Noć vještica je poganski blagdan izravno suprotstavljen katoličkom blagdanu Svih svetih.

Svetkovina je nastala na temelju keltskih poganskih obreda u slavu žetve, a danas se slavi, većinom u anglosaskim zemljama, kao zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama (Jack-o'-lantern), paukovim mrežama, kosturima, gledanje horor filmova, sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči Dana Svih svetih. Pogrešno je uvjerenje da je svetkovina nastala temeljem kristijaniziranih obreda.

Vjerovalo se da je te noći "granica između svijeta mrtvih i svijeta živih najtanja". Stari Kelti su taj dan slavili kao početak Nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti.

Naime, stari Kelti su smatrali da u noći sa 31. listopada na prvi studeni mrtvi napuštaju svoje grobove, te nakratko dolaze na zemlju i posjećuju svoje domove.

Velika zasluga za proširenje proslave Noći vještica pripisuje se redatelju Johnu Carpenteru koji je snimio istoimeni horor na tu tematiku, a mene upravo radi toga sve podsjeća, na kultni film "Plati duhu" u kojem glavnu ulogu igra Nicolas Cage.

Tema filma "Plati duhu" obuhvaća također, zanimljive detalje vezane za 31. listopad. Naime, u filmu tijekom karnevala Noći vještaca, profesoru Majku Lofordu (istog glumi Nicolas Cage) nestaje sin, a godinu dana nakon toga profesor dobiva zastrašujuće poruke i kreće zajedno sa svojom suprugom u potragu za sinom (normalno tražio ga je i godinu ranije, ali bezuspješno). Na kraju filma uglavnom uspije na istu tu noć pronaći vješticu koja stotinama godina otima djecu na taj dan. Kao što to biva barem u ovakvim filmovima dobro pobjeđuje zlo i to bi to.

Kao što sam već ranije napisao izlozi francuskih trgovina ovih dana su prepuni svakojakih životinjica koje baš u stvarnosti ne volimo vidjeti. Tu je i mnogo kostima koji lede krv u venama. Mnogi kažu da je ovo dječji blagdan mada se meni osobno ne čini tako jer i ja sam poprilično traumatiziran vidjevši mnoge izloge, a evo se baš pitam kako je djeci kada trebaju ići na spavanje ovih dana.

Ipak i da napomenem da su trgovine, a i cvjećare poprilično pune cvijeća koje mnogi Francuzi kupuju i nose na grobove svojih najmilijih tako da ipak ima i dosta onih koji na te dane drugačije gledaju.

Više fotografija pogledajte OVDJE.

HERCEGOVINA.info