Međunarodna organizacija za migracije pozvala bh vlasti da ne dopuste zatvaranje kampova za ilegalne migrante

Međunarodna organizacija za migracije pozvala bh vlasti da ne dopuste zatvaranje kampova za ilegalne migrante

Voditelj misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter van der Auweraert apelirao je na vlasti da ne dopuste zatvaranje kampova za ilegalne migrante koji se nalaze u Bihaću upozoravajući kako bi takva odluka bez alternativnog rješenja samo stvorila kaos.

Van der Auweraert je tijekom posjeta Unsko-sanskoj županiji kazao kako bi zatvaranje kampova Miral i Bira u kojima sada svakodnevno boravi oko 2300 migranata samo dovelo do toga da se oni presele na ulice i u parkove što bi ih prisililo da se snalaze kako god znaju i vjerojatno dovelo do provala u kuće te pljački.

“Porazboljevat će se i to će biti problem za lokalno stanovništvo”, kazao je dužnosnik IOM-a za županijsku televiziju (RTVUSK).

Njegovo upozorenje uslijedilo je nakon što je donesena odluka da vlasti u BiH od 15. studenog raskidaju ugovore o najmu s vlasnicima zemljišta i objekata nekadašnjih tvornica Bira i Miral.

Ta je odluka uslijedila zbog činjenice da je riječ o privatnom vlasništvu, a Europska unija koja osigurava donacije za funkcioniranje migrantskih kampova ne želi da ti novci završe u privatnim džepovima.

Za sada je nejasno što će se dogoditi nakon isteka sadašnjeg najma, no Van der Auweraert drži kako ne postoji druga opcija osim toga da migranti koji pristižu u Bihać i predstojeće zime ostanu u prihvatnim centrima u kojima su i sada.

Kazao je kako se tek početkom slijedeće godine može očekivati otvaranje novog prihvatnog centra, no on bi bio alternativa neuvjetnom kampu Vučjak koji je smješten u blizini granice s Hrvatskom.

Van der Auweraert je kazao kako se o točnoj lokaciji koja bi bila alternativa Vučjaku još pregovara, ali je naznačio kako će to vjerojatno biti u okolici Sarajeva ne bi li se smanjio pritisak na Unsko-sansku županiju.

“Ako se to dogodi, IOM će pomoći dobrovoljnom prebacivanju migranata koji su u Vučjaku i koji borave na otvorenome u Bihaću”, kazao je, prenosi Hina.