Međunarodna organizacija za migracije pozvala bh vlasti da ne dopuste zatvaranje kampova za ilegalne migrante

migranti, Vučjak , noc vjestica, crvena zvezda, Peter van der Auweraert, vlasti, ilegalni migranti , kamp Vučjak, Liječnici bez granica

Voditelj misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter van der Auweraert apelirao je na vlasti da ne dopuste zatvaranje kampova za ilegalne migrante koji se nalaze u Bihaću upozoravajući kako bi takva odluka bez alternativnog rješenja samo stvorila kaos.

Van der Auweraert je tijekom posjeta Unsko-sanskoj županiji kazao kako bi zatvaranje kampova Miral i Bira u kojima sada svakodnevno boravi oko 2300 migranata samo dovelo do toga da se oni presele na ulice i u parkove što bi ih prisililo da se snalaze kako god znaju i vjerojatno dovelo do provala u kuće te pljački.

“Porazboljevat će se i to će biti problem za lokalno stanovništvo”, kazao je dužnosnik IOM-a za županijsku televiziju (RTVUSK).

Njegovo upozorenje uslijedilo je nakon što je donesena odluka da vlasti u BiH od 15. studenog raskidaju ugovore o najmu s vlasnicima zemljišta i objekata nekadašnjih tvornica Bira i Miral.

Ta je odluka uslijedila zbog činjenice da je riječ o privatnom vlasništvu, a Europska unija koja osigurava donacije za funkcioniranje migrantskih kampova ne želi da ti novci završe u privatnim džepovima.

Za sada je nejasno što će se dogoditi nakon isteka sadašnjeg najma, no Van der Auweraert drži kako ne postoji druga opcija osim toga da migranti koji pristižu u Bihać i predstojeće zime ostanu u prihvatnim centrima u kojima su i sada.

Kazao je kako se tek početkom slijedeće godine može očekivati otvaranje novog prihvatnog centra, no on bi bio alternativa neuvjetnom kampu Vučjak koji je smješten u blizini granice s Hrvatskom.

Van der Auweraert je kazao kako se o točnoj lokaciji koja bi bila alternativa Vučjaku još pregovara, ali je naznačio kako će to vjerojatno biti u okolici Sarajeva ne bi li se smanjio pritisak na Unsko-sansku županiju.

“Ako se to dogodi, IOM će pomoći dobrovoljnom prebacivanju migranata koji su u Vučjaku i koji borave na otvorenome u Bihaću”, kazao je, prenosi Hina.