Panamski kanal dobiva konkurenciju

panamski kanal, Nikaragva, kineska kompanija, Atlantski i Tihi ocean
Nikaragva je najavila započinjanje izgradnje 50 milijardi vrijednog kanala kojim će se do 2020. godine, za velike brodove plovnim putem, povezati Atlantski i Tihi ocean. Izgradnja i projektiranje povjereno je kineskoj grupi HKND. Kanal će predstavljati konkurenciju Panamskom kanalu i trebao bi popraviti ekonomsku situaciju druge najsiromašnije države Srednje Amerike.

Nikaragvanska vlada rekla je kako će se 278 kilometara dugim kanalom, koji bi trebao biti u funkciji do 2020. godine, popraviti ekonomski rast za više od 10 posto godišnje. Također, izgradnjom kanala, Kina će dobiti uporište u Srednjoj Americi.

Izgradnja kanala povjerena je kompaniji HK Nicaragua Canal Development Investment Co Ltd, koja je u vlasništvu Wang Jinga, slabo poznatog kineskog teleoperatorskog giganta koji je dobro povezan s kineskim vlastima.

Preliminarna ponuda i nacrt projekta biti će ponuđena u prvom kvartalu 2015. godine, dok će u istom razdoblju biti podnesena i izrađena opsežna studija utjecaja na okoliš. Do kraja trećeg kvartala trebali bi započeti radovi na iskapanju.

Prošlo je više od godinu dana od najavljivanja projekta, on i dalje izaziva skepsu, dok se još uvijek čekaju odgovori na pitanja cjelokupnog financiranja, negativnog utjecaja na jezero Nikaragva kojim će kanal prolaziti, te koliko će se zemlje za izgradnju morati iskopati.Ceremonija započinjanja izgradnje uvelike je bila simbolična, a u stvarnosti je označila početak izgradnje prilaznih cesta kojima će se koristiti mašinerija potrebna za izgradnju kanala.

Nikaragvanski potpredsjednik, Omar Halleslevens, rekao je kako će se izgradnjom kanala promijeniti povijest i ekonomska situacija Nikaragve.

"S ovim kanalom, Nikaragva će na sebe preuzeti pet posto svjetskog trgovinskog pomorskog prometa, što će zemlji donijeti brojne ekonomske pogodnosti i udvostručiti bruto domaći proizvod", rekao je Halleslevens.

U izjavama političara može se pročitati kako u kanalu polažu velike nade i očekivanja. Ipak, u posljednjih nekoliko tjedana moglo se kroz brojne prosvjede pročitati i narodno nezadovoljstvo izgradnjom kanala.

Mnogi se boje kako će negativni utjecaj na okoliš biti mnogo veći nego ekonomska dobit ili se protive velikodušnim uvjetima koje je kineska kompanija dobila. Oni koji žive na području kojim će prolaziti kanal jednostavno ne žele izgubiti svoju zemlju.

U HKND-u smatraju kako će projekt biti završen unutar pet godina te kako će prvi brodovi zaploviti kanalom do 2020.godine, dok će trošak izgradnje doseći 50 milijardi dolara i pružiti posao za 50 tisuća ljudi.

Projekt uključuje izgradnju dvije luke, zračne luke, odmaralište i zonu za stvaranje električne energije.

Izvor: BBC / Reuters