Riješena misterija stara 1.500 godina | Hercegovina.Info

Riješena misterija stara 1.500 godina

pacifik
pacifik

Riječ je o zoni smještenoj oko dva kilometra ispod površine oceana, koja sadrži vodu staru oko 2.000 godina. U pitanju je jedna od najstarijih i najdubljih zona te vrste na Zemlji. Iako se voda u oceanima neprestano kreće u vidu oceanskih struja, voda koja se nalazi u ovoj zoni potpuno je nepokretna.

Naučnike je ovo otkriće mučilo sve donedavno, kada je u magazinu Nejčer objavljena studija koju je sproveo naučni tim doktora Kasimira se Lavernjea. Lavernje i njegove kolege otkrili su da je voda zarobljena na tom mjestu zbog samog oblika oceanskog dna.

Naime, ona se nalazi između tokova uzlaznih struja prouzrokovanih samim grubim reljefom oceanskog dna, toplih geotermalnih izvora smještenih na 2.5 kilometra dubine, kao i plićih struja na površini oceana koje pokreće vjetar.

- Kada je voda stara jedan i po milenijum ostala zarobljena u ovoj zoni, sa njom su također bili zarobljeni i nutrijenti i ugljenik koji igraju veliku ulogu u sposobnosti oceana da modifikuje klimu na duže staze - navodi doktor Fabijen Roket sa Univerziteta u Stokholmu, jedan od autora studije.

Iako je kiseonik neophodan za opstanak živih bića, to ne znači da ih nema u ovom dijelu oceana.

- Život u ovoj zoni možda ne cvjeta, ali to ne znači da je zona doslovno mrtva - zaključuje de Lavernje.

Atlantski i Indijski ocean također imaju svoje "mrtve zone", ali su one znatno mlađe.