KREATIVNOST, A NE OVISNOST? Ukinuta zabrana da maloljetnici ne smiju igrati igrice od ponoći do zore

gaming, igrice, južna koreja

Maloljetni južnokorejski obožavatelji online igara oduševljeni su najavom da će im u siječnju biti ukinuta kontroverzna zabrana igranja noću.

"Zabrana je uvedena prije 10 godina, a svrha joj je bila smanjiti ovisnost djece o videoigrama. Ukida se amandmanom na Zakon o zaštiti mladih, javlja južnokorejska javna televizija KBS, a prenosi Hina.

Ukidanje zabrane planira se već dulje vrijeme jer je bilo sve više sumnji u njezinu učinkovitost.

Zabrana je izazvala i paradoksalne situacije. Primjerice, popularna igra za djecu stariju od sedam godina koja potiče kreativnost, Minecraft, bila je dostupna jedino odraslima. Kritičari zabrane također su tvrdili da demonizira 'gaming' kulturu, a pritom ne donosi rezultate u borbi protiv ovisnosti o igrama.

Posljednjih je godina u Južnoj Koreji, kao i u brojnim drugim državama, zamijećen golem porast popularnosti mobilnih igara kojima mladi mogu pristupiti online u noćnim satima.

Zabrana je ciljala djecu mlađu od 16 godina koja nisu smjela pristupiti online igricama između ponoći i šest ujutro, dok su gaming tvrtkama prijetile pozamašne kazne.

Unatoč ukidanju zabrane, ovo ne znači da su maloljetni 'gameri' potpuno slobodni.

Pomoću sustava takozvanog “dopuštenog izbora” roditelji i djeca moći će sami odrediti koliko i što će igrati, a njihov će izbor 'blagosloviti' Zaklada za gaming kulturu koja je povezana s Ministarstvom kulture.