FOTO/VIDEO  Najvažnija prednost podnog grijanja

podno grijanje, izolacija, ušteda energije

SUSTAV PODNOG GRIJANJA - VEĆI OSJEĆAJ UGODE I EKONOMSKA UŠTEDA
Podno grijanje je po osjećaju ugode, odnosno komforu, najučinkovitiji sustav centralnoga grijanja.
Prvi sustavi podnoga grijanja pojavili su se još u doba Rimskog Carstva, kada je princip bio doduše vrlo jednostavan, ali i domišljat. Naime, u zemlju se jednostavno ukopavalo ognjište, a kroz međuprostor ispod podova provodio se topli dim po stambenim prostorijama koje se željelo zagrijati. Prve sustave podnoga grijanja koji su koristili toplu vodu u cijevima položenim u podu susrećemo tek polovinom dvadesetog stoljeća. Ipak, zbog slabe tadašnje izolacije zgrada, kao i previsokih temperatura grijaće tekućine izazvanih ponajprije nedostatkom adekvatnih sustava za regulaciju, ideja podnog centralnog grijanja vrlo je brzo na dulje vrijeme napuštena da bi se ponovno pojavila u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, u jeku energetske krize. Razvoju sustava podnoga grijanja pomoglo je i donošenje europskih zakona o termičkoj izolaciji zgrada, u koje se takav sustav grijanja u cijelosti uklapao.
Podno grijanje u obiteljskim kućama ili poslovnim prostorima gotovo je idealno rješenje koje omogućava jednako zagrijavanje na cijelom grijanom prostoru. Razna rješenja dopuštaju fleksibilnost i prilagodljivost gotovo svakom tipu zgrade ili zahtjevu iz projekta. Osim toga, podno grijanje, zbog relativno niske temperature tekućine u sustavu te posebnog korištenja slojevitosti temperature u grijanom prostoru, omogućuje i znatne uštede u odnosu na druge sisteme centralnog grijanja tijekom eksploatacije, unatoč nešto višoj početnoj cijeni. Razlika u cijeni instalacije također se tijekom godina gotovo konstantno smanjivala. Najvažnije karakteristike sustava podnog grijanja su: higijenski uvjeti, estetske prednosti i ušteda energije.
Što se higijenskih uvjeta tiče, uređaji za podno grijanje eliminiraju mogućnost stvaranja vlažnih zona na podovima, kao i izgaranje sitne atmosferske prašine koja izaziva suhoću zraka, a time i iritaciju dišnih putova. Uz to, nema ni strujanja zraka prouzročenih neravnomjernim zagrijavanjem, dakle ni cirkuliranja prašine u grijanom prostoru.
Najvažnija estetska prednost podnog grijanja je to što su grijaće jedinice, odnosno cijevi kroz koje protječe topla voda, smještene ispod podnih obloga, što ostavlja potpunu slobodu prilikom uređenja prostora, bez ograničenja uvjetovanih prisutnošću grijaćih tijela poput radijatora ili konvektora. Također, moguća je potpuna iskorištenost prostorija koje se griju.
Iznimno bitan faktor prilikom odabira sustava grijanja je i subjektivni osjećaj ugode koji određeni način grijanja izaziva kod osoba koje borave u grijanim prostorijama. Tu je jedan od presudnih faktora slojevitost temperature u prostoru. Prema europskim normama, temperatura u visini glave ne bi smjela biti za više od 3 stupnja Celzijeva viša od temperature u visini gležnjeva. Kod podnog grijanja slojevitost temperature zraka smanjena je u odnosu na druge sisteme grijanja, kao i strujanje zraka unutar prostorije. Tradicionalna grijaća tijela, primjerice radijatori, znatno povisuju temperaturu zraka u njihovoj neposrednoj blizini i time pospješuju strujanje toplog zraka prema stropu. Time izazivaju i stvaranje efekta slojevitosti - zrak u gornjem dijelu prostorije znatno je topliji od zraka uz pod, a razlike u temperaturi mogu dosegnuti i 10 stupnjeva Celzijevih. Kod podnoga grijanja raspored temperatura je obrnut, u blizini poda temperatura je oko 22 stupnja, dok je kod stropa temperatura niža, oko 18 stupnjeva. Takav raspored temperature ima posljedicu da se toplinska energija maksimalno koristi upravo tamo gdje je i najpotrebnija, čime se ostvaruju dodatne uštede u potrošnji energije.