JOHNSON "Ukidamo sve mjere, zaraženi više ne moraju u samoizolaciju"

Boris Johnson
EPA

Ne obazirući se na kritike britanski premijer Boris Johnson najavio je u ponedjeljak kraj obvezne izolacije za osobe pozitivne na koronavirus već od četvrtka u Engleskoj, što je glavna i sporna mjera njegove strategije po kojoj će se s covidom-19 živjeti kao s “gripom”, prenosi Hina.

Velika Britanija, koja ima više od 160.000 umrlih od početka pandemije, što ju čini jednom od najteže stradalih zemalja u svijetu, među prvima je u Europi koje se pokušavaju vratiti prijašnjem načinu života oslanjajući se na veliku procijepljenost.

Boris Johnson, koji se zapleo u skandal zbog domjenaka organiziranih u Downing Streetu u vrijeme dok je na snazi bila zabrana okupljanja i koji je pod policijskom istragom, odlučio je ukinuti glavne mjere koje još vrijede u Engleskoj dvije godine od izbijanja pandemije.

Dostatna razina imunosti

“Sada imamo dostatnu razinu imunosti kako bismo sa zaštite ljudi putem vladinih intervencija prešli na (pristup koji se oslanja na) cijepljenje i na lijekove, kao prvu crtu obrane”, rekao je konzervativni premijer u parlamentu.

“Restrikcije imaju visoku cijenu za naše gospodarstvo, naše društvo, naše psihičko zdravlje i prilike koje se pružaju našoj djeci i tu cijenu ne trebamo više plaćati”, dodao je, spomenuvši uspjeh kampanje cijepljenja i sposobnost “brze reakcije u slučaju pojave nove varijante”.

Prošao vrhunac omikron vala

Ipak, do 1. travnja i dalje vrijedi preporuka da se u slučaju pozitivnog testa ostane kod kuće. Istog dana se ukida besplatno testiranje, osim za starije i ranjive osobe, zbog velikih financijskih troškova.

“Nakon toga ćemo poticati ljude koji imaju simptome covida-19 da preuzmu osobnu odgovornost, kao što pozivamo one koji možda imaju gripu da paze na druge”, istaknuo je Johnson.