Za zdrava je dječja stopala od skupe obuće bolja - trava

humanitarna udruga, siromaštvo, djeca, djeca, noge, djeca, igra, djeca
Za zdravo dječje stopalo nisu neophodne skupe, anatomski prilagođene, tenisice, niti cipele s ortopedskim ulošcima. Dječja će se noga najpravilnije razvijati priušti li se mališanima da dovoljno često bosonogi trče po travi i hodaju po drugim prirodnim podlogama. Britanski liječnici u Guardianu tako razbijaju uvriježeno mišljenje mnogih roditelja, koji u strahu od spuštenih stopala i drugih deformacija posežu za skupom dječjom obućom.

Široka i udobna obuća

I dok se na policama trgovina već nude cipelice za bebe, koje su još daleko od toga da samostalno naprave prvi korak, domaći stručnjaci vele da je i to nepotrebno.
– Maloj djeci cipele nisu potrebne. Bolje je da što više, u svakoj dobi, hodaju bosa po prirodnim podlogama. Stopalu treba kretanje, a uloga mišića u samom kretanju i oblikovanju svodova neprocjenjiva je. Kada hodamo bosonogi dolazi do podražaja kože tabana i muskulature stopala, a posljedica toga je bolji razvoj stopala. Što se tiče obuće, važno je da je ona široka i udobna. Nije potrebna ortopedska obuća, jer bilo koja tenisica koja zadovoljava kriterije udobnosti je dobra – objašnjava Ivan Rakovac, specijalist ortoped.

Ulošci se, inače, osim u slučajevima kad to ortoped indicira, ne preporučuju. Uz njih se, naime, stopalo pasivno dobro oblikuje, ali se ne poboljšava njegova funkcija, prenosi večernji list.

I djeca se premalo kreću

Roditelji, inače, sve češće traže pomoć liječnika zbog problemi sa stopalima kod djece. To je izravna posljedica sve više vremena pred tv-om i kompjutorom, a manje na igralištima. Sa sličnim se brigom suočila i Zagrepčanka Renata Žorić, čiji se sedmogodišnji sin počeo žaliti na bolove u nogama.
– Ivan se cijelo ljeto tuži da ga bole stopala i koljena, morat ćemo svakako posjetiti ortopeda. Djeca danas premalo hodaju, a gradskoj djeci je posebno teško omogućiti da hodaju bosi - kaže mama Renata.

No, premalo hodanja nije jedini problem.
– Bolna stopala mogu biti i posljedica povećanih statičkih opterećenja. Povećana tjelesna težina ili neprimjereno veliko opterećenje školskom torbom također dovode do neravnoteže između samog opterećenja i snage mišića stopala - upozorava ortoped Rakovac.