Sve se više mladih seli natrag u roditeljski dom, a zbog toga cijela obitelj pada u depresiju

 Sve se više mladih seli natrag u roditeljski dom, a zbog toga cijela obitelj pada u depresiju
Nova studija otkrila je da se sve više milenijalaca seli natrag roditeljima kako bi uštedjeli novac. To ih, međutim, može baciti u ozbiljnu depresiju, a jednako loše djeluje i na roditelje.

Njemačko istraživanje otkrilo je da se ne radi o stereotipu prema kojem djeca žive s roditeljima do 30-ih, već o novom fenomenu. Naime, mladi se jednostavno ne snalaze ili prolaze teško razdoblje zbog kojeg se vraćaju u roditeljski dom nakon nekoliko godina samostalnog života.

Za milenijalce, 2008. godina i svjetska kriza i dalje ostavljaju traga. Ova je generacija obrazovanija nego prijašnje, ali preplavili su tržište. Financijska neovisnost i uspjeh postali su gotovo nedostižni.

Prema svemu sudeći, vraćanje u 'gnijezdo' jedini je logičan postupak. Međutim, studija s Max Planck instituta naglašava da će se to odraziti na mentalno stanje cijele obitelji.

Vraćanje u roditeljski dom za mlade znači stabilnost i podrška, ali nedugo nakon povratka počinju padati u depresiju.

"Ekonomska i socijalna neovisnost znak su uspješnog prijelaza u svijet odraslih. Podbacivanje na tim područjima potiče osjećaj da ne valjamo i nismo dovoljno dobri", tvrdi Jennifer Caputo, voditeljica istraživanja.

Međutim, roditeljima nije ništa lakše. Drugo je britansko istraživanje, provedeno na London School of Economics, otkrilo je da kvaliteta života roditelja drastično počinje padati. Povratak djeteta u kuću remeti ustaljene obrasce na koje su starije osobe već naviknule.

Upravo je zato bitno naglasiti da je povratak kod roditelja postao sve normalniji i da ne znači neuspjeh, upozorava studija.