Roditelji će morati izdvojiti cijelu plaću za opremiti djecu na početku nove školske godine

studij posušje, škola, škola, nastavnik, nastava, škola, škola, udžbenici, djeca, Slaven Pehar, škola, odgoda, HNŽ, ZHŽ, škola, nastava, Ortiješ, škola, Buna, Tomislavgrad, učiteljica, diskriminacija, štrajk, HNŽ, diplome, škola, škola, roditelji, djeca, škola, učenici, profesorica, škola, opis, škole, sindikat, priopćenje, Sarajevo, demokracija, Apartheid, škola, učenici, škole, tableti, laptopi, škole, upis, HNŽ, škole, Hercegovina, upis, škole, HRS, HNŽ, nastava, HNŽ, početak, odgoda, škola, HNŽ, torbe, knjige, škola, roditelji, HNŽ, nastava, početak, škola, hercegovački vicevi, poslovica, Tomislavgrad, škola, djeca rast, Mostar, srednja škola, upisi, škola, učenica, škola, roditelji, djeca roditelji, plaća, HNŽ, škola, Zvonko Milas, čestitka, škola, ŽZH, HNŽ, nastava, stipendije, učenje hrvatskog jezika, hrvati izvan domovine, Vrhovni sud FBiH, školska nastava
...i već u ponedjeljak školarci sjedaju u svoje klupe i izvođenje nastave može početi. Svaki početak nove školske godine ja pravi financijski udar za roditelje kojima niti plaća neće moći doteći da opreme svoje školarce za novi polazak.

Mnogi roditelji će morati izdvojiti svoj novac za nove udžbenike, bilježnice i ostali pribor, naravno ne treba zaboraviti ni izdvajanje za obuću i odjeću. Za razliku od zemalja okruženja, u BiH ni ovea ni prethodnih godina nema besplatnih udžbenika osim za djecu iz obitelji slabijeg materijalnog stanja pa je sigurno da će mnogi ući u dug kako bi djeci priskrbili sve potrebno. Dosta roditelja tvrdi da će knjige i pribor morati kupiti na otplatu ili da će novac pozajmiti, piše ABCportal.info

Neka prijašnja istraživanja kao i podaci agencija koje se bave između ostalog i istraživanjem standarda građana i njihovoj kupovnoj moći su izračunali da za najskromniju varijantu opremanja djeteta za školu treba najmanje 400 KM što predstavlja strahovito financijsko opterećenje osiromašenim roditeljima koji muku muče i ne znaju kako sastaviti kraj s krajem. Naravno ako se radi o dvoje ili više djece troškovi su nekoliko puta veći.

Doduše, raspon cijena pribora je iznimno velik, pa se tako može kupiti školska torba za 10 KM, a ima i onih za koje treba izdvojiti više od 100 KM. Iako se odlučite za najjeftiniju varijantu na kraju će račun pokazati poveći iznos. Nisu samo knjige nisu jedina stavka jer za početak nove školske godine treba kupiti još mnogo stvari kao što je oprema za satove tjelesnog odgoja što uključuje kupovinu tenisica, dresova ili trenirki, za što je potrebno izdvojiti i 100 KM.

Bilo kako bilo u ovoj nesocijalnoj zemlji gdje školstvo zauzima zadnja mjesta ljestvice ovakve vijesti i nisu neka novost, još uvijek nema na vidiku rješenja od onih koji vode ovu zemlju u smislu većih izdvajanja za besplatne knjige barem osnovnoškolcima...da druge stvari i ne spominjemo.