Deset stvari koje trebate znati o bebama

1. Bebice znaju izgledati, u najmanju ruku, smiješno. Odnosno, ono što želimo reći jest da se ne trebate uplašiti ako im glavica možda sada izgleda čudno, to je od puta kroz rodnicu. Također, novorođenčad zna imati tijelo prekriveno pahuljastom dlakom, no ni to nije razlog za brigu. Riječ je o normalnoj pojavi, tzv. lanugo dlakama, koje s vremenom same nestanu (otpadnu). Lice im zna biti malo otečeno i oči često zatvorene, no to je sve normalno nakon što su proveli 9 mjeseci u vašoj utrobi. Ubrzo će se to sve promijeniti.

2. Ne očekujte smijeh i gugutanje do šestog tjedna. Sve do šestog tjedna radite za šefa koji samo prigovara, odnosno, plače. Bez brige, ubrzo će doći i smiješak za mamu i tatu, koji se brinu za njega. Sve do tada, bebica će «u tišini» uživati u vašoj brizi.

3. Perite bebicu sa spužvicom, dok joj ne otpadne pupčani batrljak. Odnosno, ne pripremajte joj kupke ili tuširanje, nego polijevajte vodom preko svoje ruke ili perite spužvicom. Naime, pupčani batrljak brže otpadne ako je na suhom, unutar 2 tjedna. Ako se smoči, osušite ga tapkajući ga s ručnikom. Ako dođe do malo krvarenja kada otpadne, ne trebate se brinuti, jer je i to normalno, ali naglašavamo – samo malo.

4. Jeste li čuli za fontanelu? Riječ je o malom otvoru točno iznad bebina čela, koji joj je pomogao da prođe kroz porođajni kanal. Točnije, tih otvora ima 6, jedna trokutasta na potiljku i četiri manje jedva osjetne - dvije gore i sa strane lubanje, te dvije sa unutarnje strane na potiljku. Iako je riječ o osjetljivim područjima djetetove glave, na kojima se može osjetiti i pulsiranje krvi, ne morate se bojati dotaknuti ih. Što se tiče njihovog zarastanja, ono počinje od 16-og tjedna. One manje fontanele sa strane glave zatvore se do kraja prve godine, dok velika fontanela iznad čela ostaje otvorena do kraja 24. mjeseca, odnosno, druge godine života. Ovisno o bebinoj konstituciji, veličini i porođajnoj težini različito je i zatvaranje fontanela i nije isto kod sve djece. Kod neke djece već nakon jedne godine se rupa ne može više osjetiti, dok kod druge to potraje i do trećeg rođendana.

5. Iako ne priča, dijete će vam dati do znanja kada mu je dosta hranjenja. Bebe trebaju jesti svaka 2 do 3 sata, no ako dojite, teško je znati koliko mlijeka dobiva. Najbolji indikator tijekom prvih dana je djetetova težina. Novorođenčad obično izgubi 5 do 8 posto težine tokom prvog tjedna, no to ubrzo i nadoknadi. Dobar indikator su i pelene. Prvih pet dana mijenjat ćete ih svako malo, no nakon toga broj pelena će se smanjiti na 5 do 6 po danu, a najmanje 1 do 2 će biti s velikom nuždom.

6. Suha koža je još jedna normalna pojava kod novorođenčadi. U početku može biti glatka i svilenkasta, no to se mijenja. Razmislite, i vama bi bila suha koža da ste 9 mjeseci proveli u tekućini. Kožu im možete mazati hipoalergenim losionom za bebinu kožu, bez mirisa. Također, i druge razne pojave na koži, poput osipa, prištića i crvenila su normalna pojava, pogotovo na području pokrivenom pelenom. Normalne su i akne, koje nestanu za par mjeseci.

7. Ne morate se zatvoriti u kuću. Normalno nastavite sa životom. Jedino na što trebate paziti jest sunce, a čuvajte ih i od bolesnih ljudi i zatvorenih prostora u kojima je gužva. Pazite na higijenu, a drugima savjetujte da bebici radije diraju nožice, kad ju već žele dotaknuti, a ne lice ili rukice koje gura u usta.

8. Bebe puno plaču, no to je njihov način komuniciranja tijekom tog prvog razdoblja. Dijete vam tako daje do znanja da je gladno, da mu je hladno, da je pelena puna ili da želi da ga primite. Iako plač može biti frustrirajuć, nakon nekog vremena ćete znati prepoznati koji plač označava što, pa ćete ga i brže utišati.

9. Bebe također puno spavaju, ali ne u jednom komadu. Prvi razlog je i zato jer trebaju jesti svaka 2 do 3 sata, tako da ta prva tri mjeseca možete zaboraviti na dugi, miran san. Većina novorođenčadi spava od 6 do 8 sati dnevno, no u razmacima. Ako si želite pomoći tijekom noći, pokušajte ne pustiti bebicu da spava dulje od 3 sata tijekom dana, već ju budite za hranjenje. Po noći ju možete pustiti da si odspava koliko želi.

10. I novorođenčad nakon nekog vremena prestane biti novorođenčad. Iscrpljeni ste, umorni i usamljeni? Prvi dani su teški, no veselite se onim danima koji slijede, jer će i ovi brzo proći. Kasnije ćete ih se sjećati sa smiješkom.

Tekst: Budi.in