Načini spavanja koji vam ostavljaju više vremena za učenje

U principu, ovo je doba godine kad čovjek zaželi da dan traje duže od 24 sata. Budući da je usporavanje vrtnje Zemlje oko vlastite osi nemoguć zadatak, a niti životne obaveze ne možemo, ili se bar ne preporučuje, propustiti, ne ostaje nam ništa drugo nego kraće spavati. Iako se na prvu ovo čini kao, u najmanju ruku, bezobrazan prijedlog, posebno ljubiteljima gledanja pod kapke, postoje načini kako kraće spavati, a osjećati se odmornijim. I Nikola Tesla je to radio.

Prosječnoj je osobi potrebno šest do osam sati sna dnevno da bi 'napunila baterije'. Znači, cijeli dan učite, radite, kradete bogu dane ili nešto četvrto, umorite se, dođete doma, legnete u krevet i sljedeću noć provedete jašući jednoroga kroz preriju, ili što već sanjate.

Ovaj način spavanja naziva se 'monofazni' i vremenski zauzima, ugrubo, trećinu dana.

Međutim, postoje i druge metode. Bifazno i polifazno spavanje sastoje se od, kako i same riječi kažu, dva ili više termina spavanja dnevno, a mi vam donosimo neke od njih.

Siesta (ili po dalmatinski- pižolot)

Popularni naziv za bifazno spavanje. Sastoji se od šest sati sna noću i dnevnog drijemanja od 20 minuta i uštedjet će vam sat i pol vremena.

Everyman

Ova se metoda sastoji od četiri i pol sata sna i dva drijemanja od 20 minuta. Ovako ćete dobiti oko sat i 45 minuta više.

Dymaxion 

Ova se metoda sastoji samo od kratkog sna i to četiri puta dnevno po pola sata, svakih šest sati. Ovako ćete si produžiti dan za šest sati.

Uberman

Kao i Dymaxion, radi se o kratkim intervalima spavanja, ali šest puta dnevno, svaka četiri sata, po 20 minuta.

Ne preskačite 'drijemanja'

Vrlo je važno držati se rasporeda i ne preskakati 'drijemanja' jer ćete, u tom slučaju, osjetiti pad energije. Inače, tijelo se najlakše prilagođava na 'siestu', a najteže na 'ubermana' kao najekstremnijeg oblika polifaznog spavanja. Prilagodba traje oko dva tjedna, a za to vrijeme možete osjetiti manjak koordinacije, nisku razinu energije, pospanost, glavobolju, mučninu te gubitak apetita, ovisno od osobe do osobe.

Prednosti i nedostaci

Osim evidentne uštede vremena i potencijalnog povećanja produktivnosti, polifazno spavanje ima i drugih prednosti, kao što je znatno povećanje kreativnosti tijekom dana zbog čestog ulaska mozga u REM (rapid eye movement) fazu.

Jedan od većih nedostataka je činjenica da svijet nije prilagođen polifaznim spavačima. Također, neka su pokazala da su prekidi sna jednako štetni kao spavanje ne više od četiri sata u cjelini.

Sve u svemu, postoje i zagovaratelji i protivnici polifaznog spavanja, ali nama ovdje nije cilj zauzimati stranu, nego vam predstaviti metodu kako si produžiti dan za vrijeme rokova, mature, prijemnih.

Poznati polifazni spavači

Spomenimo na kraju neke od poznatih polifaznih spavača.

Napoleon je obično spavao od ponoći do 2 sata ujutro kada bi se probudio i nastavio raditi do 5 ujutro, kada bi se vratio u krevet i spavao do 7 ujutro. Na ratištu, za Napoleona je navodno bilo uobičajeno da se nakon više sati duge bitke vrati u šator i odspava pola sata, te nakon toga potpuno odmoran nastavi voditi bitku.

I Nikola Tesla je imao je svoj način spavanja. Četiri do pet sati sna na dan bili su mu dovoljni da bi uspješno radio i funkcionirao, vjerojatno zahvaljujući vježbama disanja i općenito vrlo zdravom i asketskom stilu života kojeg je prakticirao od rane mladosti. Tesla je znao po nekoliko dana raditi bez spavanja, nakon čega bi zaspao i proveo cijeli dan spavajući.

izvor: srednja.hr