Karakterne razlike ranoranioca i noćnih ptica

O tome jeste li ranoranioc ili pak liježete kasno uvečer ovisi i vaša sklonost preuzimanju rizika, mijenjanja partnera, ali i primjerice održavanje dugih monogamnih veza, piše Daily Mail

Noćne ptice sklonije riskiranju i mijenjaju seksulnih partnera

Osim po standardnim količinama energije koje imaju tijekom dana, ranoranioci i noćne ptice uvelike se razlikuju i po karakteru, pokazala je studija provedena na Sveučilištu Chicago.

Znanstvenici koji su se bavili istraživanjem proučavali su ponašanje više od dvije stotine studenata s obzirom na to kojem tipu spavača pripadaju. U tekstovima rizika, noćne ptice pokazale su kako su znatno sklonije riskiranju, odnosno izazovima, dok su ranoranioci tipovi koji igraju na sigurnost, takozvani ziheraši. Također, muškarci koji su se izjasnili kao noćni tipovi u prosjeku su imali dvostruko više seksualnih partnerica, tvrde znanstvenici.

Ranoranioci su manje pod stresom 

- Noćne ptice, bilo žene ili muškarci, skloniji su kratkotrajnim seksualnim avanturama nego dugim i monogamnim vezama, zaključio je voditelj studije, profesor Dario Maestripieri.

Gore navedeni zajedno sa svojim timom analizirao je slinu ispitanika, pomoću koje su utvrdili kako noćne ptice imaju i više razine hormona stresa, odnosno kortizola, ali i brži metabolizam. Muškarci su općenito imali više razine kortizola od žena, no žene koje kasno liježu imale su više razine kortizola i od muških noćni ptica, što jasno pokazuje kako manjak sna u znatnijoj mjeri utječe na ljepši spol.

izvor: srednja.hr