Koliko imate RAM-a u kompjuteru, a koliko vam je zaista potrebno?

RAM za kompjuter
Ilustracija

Sigurno znate da je jedna od osnovnih karakteristika vašeg računara to koliko ima RAM-a, odnosno da to značajno utiče na njegov rad. Međutim, kako da znate koliko RAM-a vam je dovoljno?

Najbolje je da krenemo od osnovnih stvari - RAM je skraćenica za Random Access Memory, odnosno 'memoriju sa slobodnim pristupom', kratkotrajno skladište za podatke koji vašem računaru neophodni za rad, gdje se 'čuva' operativni sistem i svi programi koje trenutno koristite.

Kada isključite računar, RAM će biti očišćen, a u zavisnosti od toga koje zadatke izvršavate, potrebne su vam različite količine RAM-a.

Ukoliko koristite Windows 10, otvorite Settings > System > About. Pod stavkom Device specifications vidjet ćete Installed RAM. Vodite računa o tome da, ako je vaš operativni sistem 32-bitni, ne možete koristiti više od 4 GB RAM-a, što znači da ako imate više memorije od toga, ona neće biti iskorištena.

U macOS-u kliknite na jabuku u gornjem lijevom dijelu ekrana i birajte About this Mac. Na kartici Overview vidjet ćete stavku Memory koja pokazuje koliko je imate.

Teško da ćete naići na moderni računar koji dolazi sa 2 GB ili manje. Mada će ova količina memorije biti dovoljna za osnovno surfanje internetom, sve iznad toga uzrokovat će dramatično usporavanje. Neki jeftini telefoni rade i na 2 GB RAM-a, ali za računare je to, jednostavno, premalo.

4 GB - dovoljno za osnovne zadatke

Ovo je neko vrijeme bila idealna količina memorije, ali danas se taj standard podigao na 8 GB. Količina od 4 GB RAM-a je dovoljna samo ako koristite računar za osnovne stvari poput surfanja internetom ili povremeno korištenje Worda ili Excela. Većina novjih video-igara neće raditi kako treba, a i Chrome će usporavati.

8 GB - solidna osnova

Kao što smo rekli, većina 'osrednjih' računara dolazi sa 8 GB RAM-a. U pitanju je moderni standard kako bi vaš računar mogao nesmetano izvršavati nekoliko zadataka odjednom, navodi B92.

Ako želite uređivati 4K video, strimovati zahtjevne video-igre koristeći Twitch, ili da koristite nekoliko zahtjevnih programa istovremeno, onda će vam trebati više od ove količine RAM-a. Ipak, ako spadate u one koji ne traže ništa posebno od svog uređaja, 8 GB je idealno za vas.

16GB - za zahtjevnije korisnike

Kao što je 8 GB standard za 'osrednje', tako je i 16 GB standard za 'zahtjevnije' korištenje računara, odnosno softvere za dizajn, uređivanje videa, ili za zahtjevne video-igre.

32GB ili više - za entuzijaste

Ova količina memorije namijenjena je uglavnom entuzijastima. Ako često uređujete video rezolucije 4K ili više, a želite raditi i druge stvari dok računar obrađuje podatke, trebat će vam puno slobodne memorije. Ako se ne nalazite u ovom opisu, kupovina 32 GB RAM-a ili više, uglavnom je nepotrebna.