INTERNET Mijenja se pretraživanje na Googleu, evo što je novo

Google
Ilustracija

Osim povremenih kozmetičkih promjena na početnoj stranici zbog kojih bi se dugogodišnji korisnici mogli zamisliti, Google pretraživanje se razvija bez puno pompe. Iako Google kaže da se pretraživanje ažurira tisuće puta godišnje, kako bi se poboljšali rezultati i korisničko iskustvo, ta su ažuriranja nevidljiva milijunima korisnika koji šalju milijarde zahtjeva za pretraživanje dnevno na 150 jezika.

Wired je od Googlea zatražio uvid u te promjene, kao i njihovu implementaciju, a budući da je pred vratima blagdanska sezona, bilo je i pitanja o Google Adsu i Google Shoppingu.

Kako Google odlučuje što će promijeniti?

Sustavi koji odlučuju o tome što je relevantno i pouzdano među milijardama web stranica su automatizirani. Istodobno odlučivanje o tome kako ti automatizirani sustavi obavljaju svoje funkcije zahtijeva mnogo truda mnogih djelatnika. "Pružanje izvrsnih rezultata u ovoj vrsti razmjera i složenosti zahtijeva mnogo različitih sustava, a mi uvijek nastojimo poboljšati te sustave kako bismo mogli prikazati najkorisnije moguće rezultate", kaže Danny Sullivan, Googleov predstavnik za javnost kad je riječ o usluzi pretraživanja.

Sullivan kaže da promjene u pretraživanju prolaze kroz rigorozan proces prije nego što se bilo što novo implementira. U 2021. Google je proveo više od 700.000 eksperimenata koji su rezultirali s 4000 poboljšanja pretraživanja. "Podaci iz tih procjena i eksperimenata prolaze kroz temeljitu analizu iskusnih inženjera i analitičara pretraživanja, kao i pravnih stručnjaka i stručnjaka za privatnost koji zatim određuju je li promjena odobrena", kaže Sullivan za Wired.

Što dolazi sljedeće?

Uz izmjene Googleove metodologije pretraživanja, mnoge promjene pretraživanja imaju za cilj učiniti ga kontekstualnijim i omogućiti korisnicima ono što Sullivan opisuje kao 'prirodnije i intuitivnije' pretraživanje. Na primjer, kaže Sullivan, višestruko pretraživanje na Googleovoj mobilnoj aplikaciji omogućuje korisnicima da snime fotografiju, dodaju joj tekst i pretražuju po slici i tekstu u isto vrijeme. Uskoro će biti dostupna funkcija 'multisearch near me', koja će raditi isto, ali će dati lokalne rezultate. Na primjer, možete slikati neku vrstu sushija i Google će vam pomoći pronaći restoran u blizini koji ga poslužuje.

Sullivan kaže da je Google također usredotočen na to da neke vrste pretraživanja - poput istraživanja novog grada - učini vizualnijima, isticanjem rada kreatora sadržaja i otvorenog weba, prenosi Index. Taj će se pristup također primijeniti na novu značajku koja pronalazi savjete iz prve ruke od stvarnih ljudi, poput onih koji stvaraju videozapise s uputama. Značajka je trenutačno označena kao 'diskusije i forumi' u pretraživanju i vodi do razgovora u kojima stručnjaci (ili oni koji vjeruju da su stručnjaci) objašnjavaju temu koja vas zanima.

Jedna evolucija koju ste možda odavno primijetili je da dobivate drugačije rezultate pretraživanja na mobilnom uređaju nego na stolnom računalu. Na mobilnom uređaju sadržaj koji se brzo učitava i koji se dobro prikazuje na mobilnom zaslonu ima tendenciju boljeg rangiranja. "Sadržaju prilagođenom mobilnim uređajima dat ćemo prednost nad drugim sadržajem, pod pretpostavkom da su sve stvari inače jednake. Također ćemo vam pokazati linkove koje imaju smisla za vaš uređaj, kao što je veza na ispravnu trgovinu aplikacija", kaže Sullivan.

Promjene u načinu na koji Google obrađuje rangiranje u pretraživanju namijenjene su promoviranju sadržaja stvarnih ljudi, a ne farmama sadržaja koje optimiziraju sadržaj za tražilice, a to funkcionira u kombinaciji s drugim stvarima, poput poboljšanja rezultata za stranice s recenzijama proizvoda, ističe Sullivan.

Koliki je problem spam?

Riječ je o problemu od 40 milijardi dnevno. To je broj stranica neželjenog i zlonamjernog sadržaja koje Google pretraživanje otkriva svaki dan. Sullivan kaže da Google kontinuiranim naporima filtrira oko 99 posto toga, ali količina zlonamjernog i neželjenog sadržaja stalno raste.

Google koristi sustav za sprječavanje spama temeljen na umjetnoj inteligenciji pod nazivom SpamBrain, za koji Sullivan kaže da je doveo do identificiranja šest puta više web stranica sa spamom u 2021. nego prethodne godine.

Još novosti na kojima Google radi možete saznati u tekstu na ovom linku.