VOLJELI BI IZBRISATI PROŠLOST? Evo kako na Google tražilici izbrisati svoje ime koje iskače

Google tražilica

Možete ukloniti svoj telefon, e-poštu i kućnu adresu iz rezultata pretraga na Googleu koji se pojavljuju kad unesete svoje ime.

Značajka Remove this result trenutno je u fazi beta testiranja. Ova značajka može biti koristan alat za brisanje nekih vaših osobnih podataka iz vašeg Googleovog pretraživanja.

No, to ne znači da su podaci uklonjeni s cijelog weba ili s neke određene web stranice. I dalje će postojati, ali se neće pojaviti kada u Google tražilicu upišete svoje ime pa će ljudima biti teže pronaći tu informaciju.

Ako samo želite ukloniti svoj telefonski broj, e-mail ili kućnu adresu, evo kako to učiniti:

Potražite svoje ime na Googleu.
Kliknite na tri okomite točkice pored web stranice s koje se nalaze podaci koje želite ukloniti.
Kliknite Remove result u gornjem desnom kutu.

Pojavit će se pet opcija. Za broj telefona, e-poštu i kućnu adresu odaberite It shows my personal contact info. Za druge zahtjeve pritisnite strelicu pored drugih traka.
Kliknite strjelicu s desne strane i zatim Continue tri puta nakon što pregledate Googleove uvjete i prijavite se na Googleov račun koji želite povezati.

Upišite svoje ime i odgovarajuće podatke za kontakt s onim što želite ukloniti. Na primjer, ako pokušavate očistiti svoj osobni telefonski broj, provjerite je li unesen.
Kliknite Continue.
Kliknite Send.
Možete kliknuti I'm done kako bi se vratili na stranicu Googleovog pretraživanja.
Ako želite pregledati svoje zahtjeve, pritisnite traku Go to removal request.
Postupak može potrajati nekoliko dana. Google će vas putem adrese e-pošte koju ste unijeli obavijestiti o odluci o uklanjanju. Također možete provjeriti svoje aktivnosti na Googleu kako biste vidjeli status zahtjeva.

Svoj zahtjev možete pratiti tako što ćete otvoriti Data&privacy u vašem korisničkom računu pri Googleu. 'Pomaknite' se prema dolje i kliknite My Activity.

Zatim kliknite tri točkice u traci za pretraživanje i odaberite Other activity. Kliknite Manage results about you i pojavit će se status. Za podnošenje zahtjeva za uklanjanjem također možete koristiti i ovu poveznicu. Ako želite ukloniti osobne podatke, odaberite opciju Content contains your personal information, piše CNBC.