10 načina da se brže i lakše razbudite ujutro

Osim ako ne spadate među one koji imaju prirodnu sposobnost da skoče iz kreveta puni energije, ustajanje može biti najteži dio jutra. Kako bismo vam pomogli da iskoristite najviše od dana, sastavili smo popis naših omiljenih savjeta za lakši i živahniji početak dana, piše zena.hr.

1. Rastezanje
Polagano istezanje, kao što su joga poze, ili čak obično, sporo protezanje pomoći će vašem tijelu da se napuni energijom. Ovi pokreti će također usredotočiti vaše misli, ispirući maglovitost koja ponekad prati rano buđenje.

2. Vježbanje
Jednom kad ste se probudili, pokušajte napraviti nekoliko vježbi da biste pokrenuli kolanje krvi u tijelu i tako započeli radni dan. Bilo što, od trbušnjaka, čučnjeva, skakanja ili brzinske vožnje na orbitreku ili sobnom biciklu će pomoći. Samo nemojte zaboraviti rastezanjem malo ugrijati mišiće prije nego krenete vježbati.

3. Nemojte previše "kafenirati"
Da, kofein vam može pomoći da započnete dan, ali previše kofeina (više od dvije šalice kave) može izazvati "kontra-efekt" i učiniti vas još puno umornijima, posebice kroz nekoliko sati kada vas kofein popusti. Držite se jedne šalice kave i razinu energije će biti stabilnija.

4. Rehidratizirajte se
Kada spavate, vaše tijelo koristi (i time gubi) zalihe vode u tijelu. Rehidratizirati se s nekoliko čaša hladne vode ne samo da krijepi tijelo, već pomaže stimulirati živčani sustav i probavni trakt. Popijte čašu do dvije vode i vaše će tijelo biti spremnije nositi se sa stresom koji vas očekuje.

5. Budite dosljedni sa spavanjem
Idite krevet i budite se u isto vrijeme, svaki dan. Vaše tijelo voli dosljednost. Pridržavajući se pravilnog rasporeda spavanja olakšat ćete vašem tijelu da se probudi ujutro - a i vi ćete se osjećati odmorniji tijekom dana.

6. Probudite se uz laganu glazbu
Buđenje uz glasnu budilicu može biti šokantno za organizam. Također to vas stavlja u kategoriju većeg rizika od srčanog udara (šokantan zvuk može ozbiljno naškoditi osobama sa slabijim srcem). Riješite se urlajuće budilice i nabavite onu koja vas budi nježno, kao što je primjerice radio-sat koji postupno pojačava zvuk glazbe dok vam se tijelo istovremeno navikava na buku.

7. Opustite se
Isključite računalo ili TV- sat vremena prije nego što odete u krevet. Jaka treperava svjetla djeluju kao smetnja vašem mozgu, zbog čega ga možda teže "isključujete" noću. Dovoljno je da ugasite svu elektroniku sat vremena prije nego krenete na počinak i vi ćete spavati puno kvalitetnije, što znači i da ćete se puno lakše probuditi i biti odmorniji tijekom dana.

8. Otuširajte se
Osvježavajuće kapljice vode pokrenut će živčani sustav u vašem tijelu i pomoći da se osjećate življe.

9. Jedite doručak
Nakon noćnog posta, vaše tijelo treba energiju kako bi se pokrenulo. Zdrav doručak svako jutro (čak i ako se radi samo o komadu voća s jogurtom ili tostu i sirnom namazu) pomoći će da se osjećate bolje i da lakše "odradite" sve što imate u ostatku dana.

10. Naučite duboko disati
Ustajanje rano ujutro, za neke ljude, može biti uznemirujući proces. Misli o tome što se sve treba napraviti u toku dana, ljudi s kojima ćete doći u kontakt i problemi financijske naravi mogu brzo opteretiti vašu glavu. Dakle, čim se probudite, dajte si trenutak - dišite duboko iz trbuha i umirite tijelo i um. To će vam pomoći da se lakše uhvatite u koštac sa svim radnim obavezama pred vama.