ZATVARA SE ORDINACIJA Mnoga djeca i mladi iz Hercegovine koji se liječe u ovom hrvatskom pograničnom gradu ostaju bez jedinog pedijatra

Pedijatar Ploče

Tijekom zadnjih 10 godina djecu i mlade liječio je danas 68-godišnji dr. Latif Uzunaj koji je bio zaposlen na određeno vrijeme, dok se iz Splita, sa specijalizacije, ne vrati dr. Ana Čovo Dujmović. Iskusni liječnik od četvrtka je i službeno u mirovini, a budući da novog pedijatra još uvijek nema, ordinacija zatvara svoja vrata.

Dom zdravlja raspisuje natječaje za primanje specijalista, ali na njih se nitko ne javlja. Ne treba posebno naglašavati koliko je važno postojanje pedijatrijske ordinacije u Pločama, čiji su rad sufinancirali Dom zdravlja, Županija dubrovačko-neretvanska i Grad Ploče. Pločani će se sada morati okrenuti prema Metkoviću ili Splitu i Dubrovniku, piše Slobodna.

Dodatna opasnost je realna prijetnja gašenja cijele ordinacije, što će se dogoditi ako ne nastavi s radom u razumnom roku. Ako se najcrnji scenarij ostvari, eventualno pokretanje ordinacije u budućnosti bilo bi složen proces koji podrazumijeva prikupljanje potpisa i osiguravanje minimalnog broja pacijenata.

No, to nije jedini kadrovski problem Doma zdravlja, kojemu gravitira između 11 i 12 tisuća pacijenata s gradskoga područja, dijela Makarskog primorja do Zaostroga, te Hercegovine. O njima vodi brigu šestero liječnika obiteljske medicine, od kojih jedan radi pri Domu zdravlja, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je propisao da četvrtina ordinacija obiteljske medicine mora ostati u sastavu te ustanove.

Ostale ordinacije su poluprivatne, u njima rade liječnici-koncesionari koji faktički nemaju nikakve veze s Domom zdravlja, osim što se fizički nalaze u istoj zgradi. Ti liječnici za svoj rad primaju "glavarinu" od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Njihova mjesečna plaća veća je od plaće koju zarađuju "domski" liječnici, ali dosadašnje iskustvo iz Ploča pokazalo je da ni za takva zanimanja ne postoji interes. A dvoje sadašnjih medicinara su već ostvarili uvjete za mirovinu, a ostali će napuniti starosnu i(li) mirovinsku dob tijekom idućih godinu-dvije.

Osim liječnika obiteljske medicine u Pločama, uvjete za mirovinu uskoro će imati i radiologinja, što samo upotpunjuje zabrinjavajuću situaciju koja prijeti kadrovskom devastacijom u skoro vrijeme.