Stvari u tvojoj kući koje tvoju alergiju čine još gorom

06.04.2016

Kihanje, šmrcanje, svrbež očiju... Tako ti vidiš proljeće, zbog alergije. Iako vjerujemo kako najgore slijedi tek kad izađeš iz kuće, i u tvoja 4 zida kriju se opasnosti, koje mogu pogoršati tvoje stanje.

Evo nekoliko načina kako je to moguće.

1. Drveni podovi

Tvoj otirač na ulaznim vratima ne može uhvatiti baš sve. Stvari poput ambrozije itekako se mogu prenositi uokolo, posebno po tvrdim površinama. Rješenje? Nije dovoljno samo pomesti podove, već ih dobro prebriši i mokrom krpom, kako bi bila sigurna da si temeljito uklonila površinske alergene.

2. Kućni ljubimci

Potencijalna opasnost skriva se u njihovim krznenim kaputićima, koji privlače i dosta peludi tijekom igre na svježem zraku, a rješenje je brisanje ljubimca na ulaznim vratima, po povratku iz parka, za obranu od vanjskih elemenata.

3. Nova boja

Nova boja u dnevnoj sobi osvježila je tvoj dom, no ona bi mogla biti i uzrok zašto se tvoja alergija pogoršava. Sljedeći put pažljivo biraj boje s niskim ili bez VOC formule. Istraživanja su pokazala kako izloženost ovim hlapljivim organskim spojevima može pogoršati simptome.

4. Vlažna kupaonica

Uživanje u toploj kupki nakon napornog dana, zvuči doista idealno. No, nakon toga ostaju kapljice vlage na zidovima i stropovima, koje također predstavljaju potencijalnu opasnost. Nakon kupanja i tuširanja ostavi vrata kupaonice otvorena ili uključi ventilator barem 20-ak minuta.

5. Posteljina

Nakon što ustaneš, grinje se obožavaju družiti u tvom krevetu. Kako ih se riješiti? Redovitim pranjem posteljine, barem jednom tjedno, ali i redovnim provjetravanjem spavaće sobe.

Izvor: index.hr

Tagovi: alergija kuća

loading...