Što (ne)smijete jesti na plaži?

plaža, more, jelo

Zahvaljujući portalu zadovoljna.hr donosimo vam nekoliko zdravih i jednostavnih savjeta za obroke koje možete ponijeti na plažu bez bojazni da će se pokvariti ili da će vas, nakon što ih smažete u carstvu hladovine, zaboljeti želudac. To su u prvom redu voće, salate, kruh, pečeno povrće i sve one kombinacije namirnica koje nisu upotpunjene sa vrhnjem, majonezom i sl.

'Moramo promijeniti način razmišljanja i brinuti se o sebi. Ne bi smjeli konzumirati polutrajne salame, ne dolazi nikako u obzir na vrućini ih čuvati na plaži, ali zato dobar komad grilanog mesa, povrća i kruh koji možemo i sami ispeći puno će nam kvalitetnije i bolje prijati. Znači malo povrća, komad grilanog mesa, malo ružmarina će nam dati zaokruženu cjelinu', naglašava Berislav Lacković, chef zagrebačkog restorana Bon Apetit.

Samom pripremom hrane napravili smo tek pola posla u zdravijoj prehrani. No, obroci na plaži ne bi trebali biti masni, slani ili kremasti kako nam na kraju ne bi pokvarili odmor. Čips na plaži zato je strogo zabranjen, no ljubitelji grickalica lako će mu naći ukusnu zamjenu.

'Čips od batate, nešto definitivno što bi preporučio i djeci i odraslima, nešto kao što je čips od jabuke i batate. Ne opterećuje naš organizam nego suprotno, ne izgladnjuje nas', preporuča chef Lacković.

Naš organizam će opteretiti i teški sendviči u koje nerijetko znamo ubaciti i komad pohanog mesa, pa prilikom iduće pripreme sendviča obratite pažnju i na ovaj detalj, a svakako izbjegavajte i neizostavne paštete.

Ćevapčići, hamburgeri i prženi krumpirići dio su uobičajena ponude ljetnih restorana. Umjesto teških obroka koji će nas opteretiti, preporučamo da na plažu, pored raznovrsnog voća ponesete slijedeće delicije.

'Nešto kao soparnik, znači malo zelenjave, malo tijesta uz maslinovo ulje dat će nam balans namirnica koje će nas samo dignuti, a ne spustiti da bi zaspali na suncu na plaži. Ali kada si damo malo truda, možemo napraviti punjeni kruh ili žemlje punjene s pršutom, dinstanim tikvicama, sirom ili punjeni kruh s povrćem i mesom. Uvijek će nam tako nešto dobro doći na plaži. Zasitit će nas, a neće nas opteretiti', naglašava chef Lacković