Smokva - vladarica mora i ljeta liječi, osvježava i proljepšava

Malo je voća takve slasti da vam odmah oživi sve okusne pupoljke kao što to može smokva, kraljica mora i ljeta, oko koje je ispleteno jednako mitova i priča kao i recepata. Spominje se i u Bibliji, kao jedna od biljaka koje su rasle u rajskom vrtu, a njome su stari Sumerani liječili iscrpljenost.

Navodno su bile Kleopatrino omiljeno voće, a Grci su je, navodno, toliko cijenili da su ih darivali pobjednicima olimpijskih igara. Uz takav pedigre gotovo je nevjerojatno da je to voće, podrijetlom iz Turske, u koju je došlo iz Indije, nekako ostalo u zapećku, pa ga čak mnogi danas ne vole jer im je najčešće preslatko. To je pomalo paradoksalno jer baš smokva pomaže u kontroli šećera u krvi, a tko ih jede, navodno, bolje i pamti.

To se voće ovalna ili kruškolika oblika, boje koja varira od svijetlozelene, zlatne i smeđe do tamnoljubičaste, može jesti svježe ili sušeno, te kao sastojak slanih zalogaja i slasnih deserata. Pri kupnji pripazite da su smokve neoštećene i mekane na dodir te blaga, nimalo kiselkasta mirisa. Najbolje ih je jesti svježe, a možete ih čuvati u hladnjaku u jednom sloju do dva dana ili ih zamrznuti pa ih upotrijebiti unutar šest mjeseci.

Ne propustite prigodu da ih poslužite kao slano predjelo, omotane ukusnim pršutom i uz poseban, recimo kozji sir. Slasnu ćete ljetnu salatu dobiti ako smokvama narezanima na četvrtine dodate rikolu i listiće parmezana te popečene kobasice, najbolje chorizo, ili hrskave kriške pečene pancete. Takvu salatu začinite samo s malo posebnog djevičanskog ulja, može i onog aromatiziranog ružmarinom, i žlicom balzamična octa.

No smokve se mogu i puniti, najbolje sirom poput roqueforta ili fete ili slatkim nadjevom od meda i mascarponea u koji ste umiješali komadiće oraha ili badema. Pokušajte ih poširati u crvenom vinu, medu ili šećernom sirupu ili peći s maslacem, tako pripremljene možete poslužiti uz pečeno meso. Pečena pačja prsa posebno dobro prijaju uz karamelizirane svježe smokve i u umaku od smokava s temeljcem i crnim vinom.

Prijaju i uz mnogima nezaobilaznu pečenu janjetinu, uz koju će najbolje leći kao tapenada od pečenih smokava, maslina, kapara, balzamičkog octa i ružmarina.

Kolač sa smokvama

Sastojci: 6 jaja, šalica šećera, 1/2 šalice ulja, šalica mlijeka, žlica limunova soka, 3 šalice brašna, vanilin šećer, prašak za pecivo, 10 krupnih smokava, 2 žlice griza ili krušnih mrvica, 125 g maslaca

Priprema: 1. Lim za pečenje premažite maslacem, posipajte grizom ili krušnim mrvicama i rasporedite smokve, koje ste prethodno očistili od peteljki, oprali i narezali na kolutove.

2. U dubljoj posudi izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Postupno dodajte ulje, mlijeko, u koje ste prethodno stavili limunov sok, i na kraju brašno s praškom za pecivo.

3. Tijesto prelijte preko smokvi i pecite u pećnici na 200°C. Kad kolač porumeni i odvoji se od lima za pečenje, izvadite ga da se kratko ohladi. Zatim ga premjestite na tanjur, ali tako da su smokve s gornje strane. Po želji kolač premažite slatkim vrhnjem, izrežite ga kao tortu i dodatno ukrasite svježim smokvama. U nedostatku istih, poslužite se bilo kojim voćem po izboru.

Smokve sa sirom i pršutom na rikoli

Sastojci: 10 smokava, 100 g pršuta, 6 žlica meda, 300 g rikole, 100 g plavog sira (roquefort, gorgonzola), svježe mljeveni papar, mažuran, maslinovo ulje, balzamički ocat, mascarpone

Priprema: 1. Uključite samo gornji grijač u pećnici. Lim za pečenje obložite aluminijskom folijom.

2. Na lim složite smokve razrezane na četvrtine (očistite ih od peteljki, a zatim ih zarežite odozgo križno tako da na dnu ostanu spojene; na kraju svaku malo stisnite da se otvori kao cvijet i premažite medom). Zagrijte ih samo da porumene, ne više od dvije-tri minute.

3. Složite rikolu, kriške pršuta, i sir na tanjur. Na rikolu stavite smokve.

U zdjelici pomiješajte dio meda, maslinova ulja, balzamičkog octa i malo papra te nakapajte smokve. Mascarpone izmiješajte s medom, stavite u špricu i napunite smokve.

Pizza s mladim kozjim sirom i smokvama

Sastojci: 100 g nasjeckane mozzarelle, 100 g izmrvljenog mladoga kozjeg sira, tijesto za pizzu (recept u nastavku), 60 ml umaka od rajčice, 6 nasjeckanih smokvi, maslinovo ulje, 2 žličice sjemenki koromača, sol, papar

Priprema: 1. Pećnicu zagrijte na 200°C. Pomiješajte mladi kozji sir te mu dodajte sol i papar.

2. Lim za pečenje obložite masnim papirom te razvucite tijesto. Premažite ga umakom od rajčica i kozjim sirom. Posložite ravnomjerno nasjeckane smokve, prelijte ih maslinovim uljem i posipajte koromačem.

3. Pecite 8-10 minuta ili dok se sir ne rastopi. Ukrasite rikolom.

Za tijesto: 1/2 žličice suhoga kvasca, prstohvat šećera, 4 šalice brašna, žličica soli, 2 žlice maslinova ulja. Pomiješajte 1/2 šalice tople vode, kvasac i šećer te pustite da odstoji 15 minuta. Zasebno pomiješajte brašno i sol, napravite udubljenje i u njega stavite rastopljeni kvasac i maslinovo ulje. Zamijesite i pustite neka se tijesto diže 90 minuta.

24sata.hr