POKUŠAJTE DEŠIFRIRATI NALJEPNICU Što nam naljepnice na voću mogu otkriti ako obratimo pažnju na njih

banane
Pexels

Međunarodna federacija standarda za proizvode, globalna industrijska grupa regulira i dodjeljuje naljepnice i kodove, a postoji i postupak odobrenja koji se odvija prije nego što proizvod dobije naljepnicu.

Jeste li se ikada zapitali zašto kruška ili paprika imaju posebnu naljepnicu?

Ako ste pretpostavili da je jedina svrha skener cijena na blagajni u trgovini, bili ste u krivu, više je od toga. Naljepnice za proizvode važne su za opskrbni lanac, od pakiranja i otpreme do isporuke i prodaje u trgovini mješovitom robom. Također mogu biti od pomoći potrošačima. Ali morat ćete znati kako dekodirati znamenke da biste razumjeli što brojevi znače, piše Huffpost. 

Zašto proizvodi to imaju?

Međunarodna federacija standarda za proizvode, globalna industrijska grupa, regulira i dodjeljuje naljepnice i kodove. Postoji i postupak odobrenja koji se odvija prije nego što proizvod dobije naljepnicu.

"Međunarodna federacija za proizvodne standarde dodjeljuje naljepnice i kodove na temelju podnositelja zahtjeva koji ispunjavaju zahtjeve i primaju dovoljnu podršku od raznih udruženja proizvođača širom svijeta", objasnila je Brianna Shales, direktorica marketinga u Stemilt Growers koja također radi u Odboru za identifikaciju proizvoda za Međunarodno udruženje za svježe proizvode.

Ove su oznake način za prepoznavanje proizvoda, praćenje inventara i mogu razlikovati sortu kao i zemlju podrijetla.

"Naljepnice se koriste na svim vrstama voća i povrća u svrhu identifikacije", rekao je Jeff Salchenberg, voditelj programa i kategorije proizvoda za New Seasons Market.

"Korisne su u različitim točkama lanca opskrbe."

Najčešće na bananama, ali često i na drugim komadima voća, naljepnice na kori su nešto što većina ljudi niti ne pogleda, već instinktivno skida prije jela. Čak i ako ih primijete, rijetko tko zna što te deklaracije znače.

Naljepnica s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet – od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog uzgoja. Takva deklaracija jamstvo je uzgoja bez gnojiva i pesticida. Primjerice, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

Prva brojka na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija te predstavlja voće koje je genetski modificirano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvijek znamenka 8. Primjerice, takve banane imaju na sebi brojku 84011

Kako to pomaže pošiljateljima i onima koji pakiraju?

"Pomaže nam da isporučimo pravi proizvod kupcu i osiguravamo da su opremljeni da ga provedu kroz svoje zalihe i prodajne sustave", rekao je Shales.

Ako nešto pođe po zlu ili dođe do opoziva, ove oznake čine tikvicu ili krumpir lakšim za praćenje.

"Podrijetlo i kod serije alati su za sigurnost hrane koji omogućavaju prodavačima da pronađu proizvode uključene u određenu seriju ili pošiljku u slučaju povlačenja", rekla je Annie Myers, vlasnica Myers Produce, regionalne transportne tvrtke u vlasništvu žene.

Kako naljepnice pomažu trgovinama mješovitom robom? Kada kamioni puni voća i povrća stignu u trgovinu, naljepnice pružaju informacije o sorti, cijeni i mjestu podrijetla.

"Oni pomažu blagajnicima i samoposlužnim blagajnama da točno identificiraju artikle prema broju na naljepnici koji je dodijeljen određenom voću ili povrću", objasnio je Salchenberg.

"Uzmimo, na primjer, jabuke. Trgovina mješovitom robom može imati mnogo vrsta crvenih jabuka za prodaju — Fuji, Honeycrisp, Gala, McIntosh, Pink Lady, Red Delicious. Neistreniranom oku možda ih je teško razlikovati (osobito između organskih i konvencionalnih), ali brojke će pomoći. Oni su važni za prepoznavanje vrsta i sorti proizvoda i pomažu u prodaji voća i povrća po ispravnoj cijeni", rekao je Shales.

Kako možete znati je li organsko ili konvencionalno?

Jeste li spremni dešifrirati naljepnicu proizvoda na avokadu i mangu? Količina znamenki nije slučajna; daju vam naslutiti kako je uzgojeno. "PLU-ovi (price look up) su četiri ili pet znamenki", rekao je Salchenberg. “Četveroznamenkasti PLU znači da je proizvod uzgojen konvencionalno, a peteroznamenkasti PLU koji počinje s brojem 9 predstavlja certificirani organski proizvod.” Brojevi se koriste globalno. Dakle, bez obzira gdje se nalazite u svijetu, možete shvatiti što kod znači. "Dakle, 4011 je žuta Cavendish banana svugdje", rekao je Salchenberg.