Revolucionarno otkriće: Pronađen "čudesni lijek" za sve tipove raka

27.06.2011

Britanski naučnici su sinoć priopćili da su otkrili način na koji jedna vrsta ljekova za rak dojke, koje tamošnji mediji nazivaju “čudesnim lijekom”, može da se učini efikasnim i u borbi protiv drugih vrsta kancera.

U pitanju su lijekovi poznati kao PARP inhibitori, koji utiču na mehanizam kojim se ćelije tumora oporavljaju od oštećenja.

Prema tvrđenju naučnika iz New Castlea, ovo otkriće bi moglo da dovede do proizvodnje čitave obitelji novih lijekova koji dovode do smanjivanja mnogih, a možda čak i svih tipova malignih tumora, dok bi neprijatne nuspojave ove vrste medikamanata, kao što su umor i mučnina, bile svedene na minimum.

Prema dosadašnjim saznanjima, PARP inhibitori djeluju pre svega na nasljedne oblike raka dojke, ali i na rak jajnika, prostate i pankreasa, i to tako što koriste njihovu "ahilovu petu", nedostatak u genu nazvanom BRCA1, koji ograničava sposobnost ćelija da poprave oštećenje svoje DNK.

Normalne ćelije imaju dva načina da se oporave od oštećenja, dok ćelije raka sa ovim defektnim genomimaju samo jedan, a PARP inhibitori im i taj jedan preostali put blokiraju, zbog čega maligne ćelije počinju da odumiru.
Pored toga, ova vrsta lijekova djeluje direktno na tumor i ubija ga ne oštećujući okolno tkivo izdrave ćelije, te zato ima nesumnjive prednosti u odnosu na uobičajene metode liječenja raka zračenjem i hemoterapijom.

(24sata.info)

Tagovi: lijek otkriće RAK
loading...