Psihologinja Ankica Baković: Republika Hrvatska već uvodi neurofeedback terapiju u zdravstveni sustav

zdravlje, Neurofeedback terapija, Ankica Banković, ekranizam

U organizaciji Neurofeedback centra održano je predavanje na temu „Štetnost ekrana na mozak djece“ u Ustanovi za obrazovanje odraslih Emaus u Potocima.

Na predavanju o negativnom utjecaju “ekranizma” na mozak djece, odnosno izloženosti ekranima od malih nogu, govorile su logopedica mr.sc. Ivana Šimić Šantić i psiholog-psihoterapeut u NFB centru Ankica Baković. Okupljenima su objasnile što znači termin „ekranizam“, te kako ovisnost o ekranu utječe na neurokognitivni razvoj djece.

U razgovoru za Hercegovina.info Ankica Baković je govorila o tome što je neurofeedback terapija, njenoj primjeni te njenim prednostima u liječenju i rehabilitaciji pacijenata.

 

Možete li reći što je to Neurofeedback terapija ljudima koji s njom nisu upoznati?

Neurofeedback je metoda osmišljena u NASA institutu sredinom 1950.-ih godina kako bi se pomoću nje poboljšalo ukupno mentalno funkcioniranje - ranije astronauta, a sada  općenito ljudi koji imaju neke poteškoće u mentalnom funkcioniranju ili jednostavno žele biti u još boljoj mentalnoj kondiciji.

 

Na koji način procjenjujete kome je potrebna pomoć, za koga je ova metoda unčikovita?

Na osnovu inicijalne procjene koju napravimo vidimo postoji li određeni disbalans rada valova u mozgu. Ukoliko postoji, klijent je kandidat za NFB terapiju.

 

Za koje poteškoće se najčešće koristi NFB tretman kod nas u BiH?

U BiH, najveći broj naših klijenata su djeca koja imaju problema s poteškoćama pažnje i koncentracije, poteškoćama govora, hiperaktivnosti, poteškoćama iz spektra autizma, poteškoćama učenja. Kod odraslih klijenata najčešće se susrećemo sa poteškoćama depresiranja, anksioznosti, paničnih napadaja, OCD-a i sl, ali i sa poteškoćama migrena i nesanica.

 

Postoje li dobne granice za ovu vrstu tretmana?

Ne postoji dobna granica za ovu vrstu NFB terapija koju mi u Neurofeedback centru primjenjujemo. NFB terapija isto tako nije kontra-indikativna s bilo kojom drugom vrstom terapije koju klijent koristi.

 

Pacijenti ne osjećaju bol tijekom terapije?

Terapija je potpuno bezbolna i neinvazivna te odrasli klijenti često izjavljuju kako je za njih izrazito opuštajuća. Djeca je pak doživljavaju kao odlazak u kino u kojem će uživati u sadržaju koji oni odaberu, po svojoj želji.

 

Objasnite na koji način je terapija djelotvorna za autistične i anksiozne osobe, kada se mogu vidjeti rezultati?

Uspješnost terapije ovisi o biologiji mozga klijenta i neuroplastičnosti mozga, odnosno o sposobnosti mozga da se uz poticaje iz okoline mijenja i počinje raditi na jedan bolji i pravilniji način. Zbog toga, osnovna dijagnoza s kojom nam klijent dolazi nije presudna za uspješnost napredovanja (neovisno radi li se o autizmu ili nečemu drugom) već je presudna neuroplastičnost mozga klijenta. U prosjeku, uspješnost u napredovanjima iznosi od 80 do 90%, što NFB terapiju stavlja u vodeće terapijske metode u svijetu.

 

Kakvu edukaciju je potrebno proći za postati NFB terapeut? Koliko terapeuta trenutno imate u Centru?

Edukacije za NFB terapeuta se završavaju izvan naše zemlje. Za ovu vrstu NFB terapije edukaciju sam završila pod supervizorom kolege iz Kanade. Uz terapeute, u Neurofeedback centru radi i 6 tehničara koji su visokoobrazovani stručnjaci. Uglavnom su to kolege psiholozi, budući da jako vodimo računa o profesionalnosti u pristupu našim klijentima.

 

Što biste rekli onima koji kažu kako neurofeedback nije znanstvenoutemeljena terapija, već zapravo ovisi o placebo efektu?

Budući da i sama radim znanstvena istraživanja na temu učinka neurofeedback terapije sa jako mjerljivim indikatorima baziranima na EEG-u, uspješnost neurofeedback terapije je neupitna te je njena primjena je sve veća. Najbolji dokaz za to je kako se u nama susjednim zemljama, kao što je Hrvatska, neurofeedback terapija već uvodi u zdravstveni sustav te se primjenjuje u domovima zdravlja. Jedan od primjera je Dom zdravlja Zagreb centar, gdje su rezultati koje postižemo i više nego izvrsni, a klijenti i roditelji prezadovoljni, što najbolje svjedoči o učinku terapije.

 

Postoji li savjetovalište za roditelje i, ako da, kada je otvoreno za klijente?

Tijekom terapija, ukoliko je klijent dijete, tehničari koji su po bazičnom zvanju psiholozi redovito vode savjetodavne razgovore sa roditeljima, kako bismo osnažujući roditelje pripomogli klimi u kojoj dijete ima veću vjerojatnost za napredovanja.

 

Odaziv na predavanje je bio izvrstan, kako od strane roditelja, tako i od stručnjaka na ovom području, kojima je ova problematika dio njihovog svakodnevnog rada.

„Otvorile su se teme o potrebama sličnih predavanja i s vremenom će ova tema biti sve aktualnija zbog novih generacija koje dolaze, a čije ćemo posljedice u kognitivnom funkcioniranju zbog ekranizma tek uočavati“, dodala je Baković.

Zainteresirani za inicijalnu procjenu u Neurofeedback centru mogu se javiti na 063 47 26 47 ili na mail: [email protected], te na službenu stranicu www.neurofeedbackcentar.com.

Maja Ljubić, Hercegovina.info