Probajte čokoladnu dijetu!

Osnovna premisa dijete jest da je nerealno, čak i štetno, sasvim eliminisati čokoladu iz dijetalne ishrane, već u njoj treba uživati u manjim količinama.

Britanska novinarka Ann Voak kreirala je čokoladnu dijetu namijenjenu svim čokoladoovisnicima koji teško odolijevaju ovoj slatkoj napasti. Osnovna premisa dijete detaljno objašnjene u knjizi "The Chocolate Diet" jest da je nerealno, čak i štetno, sasvim eliminirati čokoladu iz dijetalne ishrane.

Naime, ako se čokolada obilježi kao namirnica koju je potrebno striktno izbjegavati tokom dijete, željeni efekat je upravo suprotan - javlja se povećana želja za njome i borba u kojoj čokoladoljubac prije ili kasnije popušta što najčešće rezultira pretjeranim uživanjem iza kojeg slijedi grižnja savjesti i na kraju, odustajanje od dijete.

Čokoladna dijeta, zato, ne gleda na čokoladu kao "neprijatelja" već kao senzualni užitak koji sebi svako može povremeno priuštiti.

Osnovni principi dijete

Čokoladna dijeta je riječima Anne Voak plan mršanja koji, osim što stogo kontrolira unos kalorija, pomaže i u prevladavanju ovisnosti o čokoladi. Kako bi se u tome uspjelo prvi korak je sasvim eliminisati čokoladu iz dijete na razdoblje od sedam dana. Nakon početne apstinencije u drugom tjednu dozvoljene su male količine čokolade svakodnevno. Pritom je pomoću upitnika koji se nalazi u knjizi potrebno odrediti kojem tipu čokoholičara pripadaš te pratiti posebno propisan plan. Tako gosp. Voak definira 6 tipova ovisnosti o čokoladi:

Prikriveni uživatelji: tajno jedu čokoladu i skrivaju je na neobičnim mjestima
Romantičari: koriste čokoladu kao zamjenu za tjelesnu i emocionalnu privrženost
Tražitelji utjehe (najčešći tip): jedu čokoladu kada su umorni, pod stresom ili pred problemom
Vikend uživatelji: koriste vikend ili proslave kako bi pretjerano uživali u čokoladi
Ovisnici o šećeru: većinu dnevnih kalorija unose putem ugljikohidrata i često posežu za čokoladom kao izvorom enegije kada su umorni
Predmenstrualni žuditelji: žene koje posežu za čokoladom samo u određene dane tijekom menstrualnog ciklusa

Svaki tip čokoholičara prati poseban plan ishrane temeljen na oko 1000 kcal dnevno prvi tjedan dijete te 1200-1300 kcal dnevno preostalo vrijeme dijete. Muškarci smiju unijeti dodatnih 300 kalorija dnevno. Za sve tipove čokoholičara savjetuje se svakodnevni unos obranog mlijeka, obilje vode te zamjena kave biljnim čajevima. Takođe, za sve tipove vrijedi neograničen unos niskokaloričnog povrća poput brokule, gljiva ili paradajiza. Dnevno je dozvoljen unos količine čokolade koja osigurava, ovisno o tipu čokoholičara, od 50 - 300 kalorija.

24sata.info