Prepoznajte znakove upale slijepog crijeva

znakovi, slijepo crijevo

Slijepo crijevo je mali organ koji se otvara prema debelom crijevu. Ako otvor prema debelom crijevu bude blokiran, slijepo crijevo se začepi i otekne. Takvo slijepo crijevo plodno je tlo za bakterijsku infekciju koja može uzrokovati ozbiljne probleme ako organ pukne i bakterija se proširi tijelom. Upale slijepog crijeva najčešće su kod tinejdžera u dobi od 11 do 20 godina. Ali i malo dijete može zaraditi upalu slijepog crijeva i upravo je kod djece mlađe od 5 godina najčešće njegovo puknuće.

Općenito, bol povezana sa slijepim crijevom obično počne oko pupka. Kako bol postaje intenzivnija premješta se na donju desnu stranu abdomena. Pitajte dijete da pokaže gdje je bol najjača kako bi odredili radi li se o upali slijepog crijeva. Kod male djece upala slijepog crijeva obično se manifestira kao jaka bol u trbuhu praćena povraćanjem. Kod malog djeteta trbuh može biti tvrd na dodir, natečen ili napuhnut. Pelene kod djeteta mogu vam dati odgovor: proljev pomiješan sa sluzi ili znakovi čestog uriniranja mogu biti simptomi upale slijepog crijeva, kao i niska temperatura.

Liječenje upale slijepog crijeva je njegovo kirurško odstranjivanje. Operacija, koja uglavnom traje manje od sat vremena, uključuje uklanjanje slijepog crijeva kod djeteta i izvlačenje tekućine oko šupljine kako bi se spriječila infekcija. Mala djeca obično trebaju tjedan dana da se oporave od operacije i tri tjedna odmaranja prije uobičajenih fizičkih aktivnosti.

Ako vaše dijete pokazuje znakove upale slijepog crijeva, ali vi niste sigurni, potražite liječničku pomoć. Čak i liječnici ponekad imaju problema s dijagnozom. Provjerit će djetetov trbuh, napraviti testove krvi i urina te rengen kako bi utvrdili radi li se stvarno o upali slijepog crijeva.

Ako vaše dijete ima visoku temperaturu i žali se na bol u cijelom trbuhu, to može značiti da je slijepo crijevo puknulo. Smjesta potražite liječničku pomoć.Vašem djetetu će svejedno trebati ukloniti slijepo crijevo, ali će trebati i kuru antibiotika kao bi se spriječila infekcija.

Izvor: index.hr