Loša vijest za vegetarijance: Biljke vas čuju dok ih jedete

vegetarijanci , biljke
Prema studiji Biološkog znanstvenog centra u Missouriju vibracije koje nastaju za vrijeme hranjenja gusjenica lišćem biljaka mijenjaju biljne stanice koje proizvode više kemikalija kako bi se obranile od nametnika.

Znanstvenici su proučavali biljku imena Talijin uročnjak iz porodice krstašica i otkrili kako je sposobna odgovoriti na zvuk grickanja gusjenice proizvodnjom ulja kako bi se obranila, prenosi Unilad.

''Nevjerojatno je da biljke koje su bile izložene različitim vibracijama, uključujući one koje stvara lagani vjetar ili različiti insekti, a koje dijele slična akustička obilježja sa zvukom hranjenja gusjenice, nisu povećale svoju kemijsku obranu'', kaže profesor Rex Cocroft iz Biološkog znanstvenog centra te dodaje kako je ovo dokaz sposobnosti biljaka da razlikuju vibracije nastale za vrijeme hranjenja od ostalih vibracija iz okoline.

To ne znači kako biljke stvarno čuju zvukove, već da su sposobne prepoznati vibracije koje ih potencijalno ugrožavaju.

Ova informacija trebala bi posebno zainteresirati vegetarijance i vegane, s obzirom na to da studija ukazuje kako stvarno postoji mogućnost da biljke imaju svijest i da mogu osjetiti fizičku bol.