Koliko nam je sna zapravo dovoljno?

spavanje

Premalo sati sna ili loše spavanje mogu dovesti do mnogih emocionalnih i fizičkih problema, od dijabetesa do pretilosti", objašnjava doktor Zee, profesor neurologije i ravnatelj Sleep Disorders Center. "Podaci pokazuju da s gubitkom sna dolazi do promjena u načinu na koji tijelo obrađuje glukozu, što može dovesti do stanja otpornosti na inzulin (predijabetes)", kaže Zee. "Postoje također dokazi da nedostatak sna mijenja regulaciju apetita, što može dovesti do prejedanja ili lošeg izbora hrane koji može doprinijeti pretilosti."

Potrebna količina sna mijenja se s godinama

Koliko sna je potrebno da čovjek ostane zdrav i aktivan ovisi o godinama i varira od osobe do osobe. Većini odraslih potrebno je najmanje sedam ili više sati sna svake noći.

The National Sleep Foundation i 18 stručnjaka proučili su više od 300 studija kako bi saznali idealnu količinu vremena koja je potrebna čovjeku u skladu s njegovim godinama.

Novorođenčad (0-3 mjeseca): od 14-17 sati sna
Dojenčad (od 4-11 mjeseci): 12-15 sati sna
Mala djeca (1-2 godine): od 11-14 sati sna
Predškolci (3 do 5 godina): od 10 do 13 sati sna
Djece školske dobi (od 6-13 godina): od 9-11 sati sna
Tinejdžeri (od 14-17 godina): od 8-10 sati sna
Mlade odrasle osobe (od 18-25 godina): od 7-9 sati sna
Odrasli (od 26-64 godina): od 7-9 sati sna
Starije osobe (od 65 godina ili stariji): 7-8 sati sna

Nesanica je često razlog nedostatka dovoljne količine sna, a kako bi ju pobijedili pokušajte jesti jedne od namirnica koje sadrže melatonin, hormon koji se prirodno proizvodi tijekom noći, povećava pospanost te smanjuje vjerojatnost buđenja.

Osim toga, smanjite unos kofeina, pijte umirujuće biljne čajeve, uzimajte više magnezija, smanjite unos alkohola i redovito vježbajte.

Izvor: kiwi.hr