I zimi ruke mogu biti lijepe i nježne

Ruke su, uz lice, najeksponiraniji dio tijela pa je tako njihova njega i higijena jednako važna. Nije uzaludna uzrečica da se mnogo o čovjeku može saznati promatrajući njegove ruke. Naravno, nemaju svi ljudi jednak posao i obaveze pa tako niti sve žene ne mogu imati savršene ruke i nokte, no to ne znači da ih ne trebaju njegovati. Dolazak zime posebno je važan što se tiče njege ruke jer koža zbog niskih temperatura te suhih grijanih prostora ima tendenciju isušivanja i pucanja do te mjere da na koži nastaju male ranice koje su neugodne, često peku i bole.
Dakle, bez obzira na vaš posao, brinite za svoje ruke.

Nosite rukavice

Koža na našim rukama je vrlo tanka, osjetljiva i često vrlo suha pa je zbog toga prva na udaru hladnih vjetrova, leda i suhog zraka u zatvorenim prostorima. Prva zaštita ruku zimi su, naravno, rukavice koje štite ruke od hladnoće. Uvijek uz sebe imajte par rukavica, posebno ako imate suhu i osjetljivu kožu.

Vlaga u zraku

Nemojte zaboraviti u svoj životni prostor staviti ovlaživače zraka. Dovoljna će biti posudica s vodom na radijatoru ili nekoj drugoj peći. Unutra možete staviti nekoliko kapi eteričnog ulja što će dati prostoru diskretan miris. Upravo ta vlaga u zraku će čuvati vaše ruke od daljnjeg isušivanja.

Nosite gumene rukavice

Ovaj savjet primjenjiv je za sva godišnja doba, no zima je, kao što smo i već spomenuli, specifična. Osim hladnoće i suhog zraka, ruke vam isušuju različiti deterdženti i voda puna klora. Zimi perite ruke samo kada je to potrebno. Ovaj savjet vrlo je važan za one osobe koje vrlo često bez ikakvog posebnog razloga peru ruke.

Pripravci za ruke

Nekoliko puta na dan namažite ruke prirodnom kremom za ruke ili još bolje kokosovim uljem ili shea maslacem. Naravno i kod kuće možete spremiti jednostavne kreme za ruke. Pomiješajte običan maslac s malo meda te ljekovitim biljkama kao što su kopriva i podbjel. Ova će prirodna krema biti blagodat za vaše ruke zimi. Ako već kupujete kreme u trgovinama, kupite one kvalitetnije koje nisu toliko komercijalno eksponirane (te su najčešće loše) i nikako ne kupujte kreme koje sadrže u sebi petrolej.

Maska za ruke

S nekoliko kapi limunovog soka premažite ruke nakon čišćenja i korištenja deterdženta, što će im dati potrebnu vlagu i vitamine, te će vratiti koži njezinu pH ravnotežu. Masku možete načiniti od jedne žlice glicerina, dvije žlice maslinovog ulja, jednog ocijeđenog limuna i jednog žumanjka. Vjerovali ili ne, još jedna savršena maska za ruke je ona od izgnječenog kuhanog krumpira u koji ste dodali malo mlijeka (kada radite pire krumpir, odvojite dio za ruke).

Razmazite ruke

Jednom na tjedna priuštite svojim rukama ekstra njegu i okupajte ih u biljnoj kupki ili ih izmasirajte s pripravkom ljekovitog bilja i ulja. Kupku načinite tako da u vruću vodu stavite sušenu koprivu, kadulju, neven i kamilicu. Ruke namačite 15-ak minuta nakon što se voda dovoljno ohladi. Za masažu koristite bademovo ulje s nekoliko kapi eteričnog ulja ružmarina.

Piling ruku

Jednom tjedno priuštite si piling ruku kako biste s njih uklonili sve mrtve stanice kože. Piling načinite od nekoliko žlica bademovog ulja, jedne žlice krupne soli i žlice meda, te dobro istrljajte ruke.
izvor.www.zena.hr