VREMENSKA PROGNOZA Mogućnost dolaska zime u Hercegovinu do kraja veljače iznimno je mala

kiša to,mimslavgrad
Ante Romić

Genovska ciklona jučer je zahvatila područje Hercegovine, a nakon dugo vremena donijela je lokalno i obilnije količine oborina, piše Hercegovina.meteo.

Najviše kiše, očekivano, je palo na sjeverozapadu Hercegovine uslijed orografskog efekta oborina, u Tomislavgradu 126 mm, Livnu 118 mm, Blidinju 113 mm, Posušju 101 mm...dok je najmanje palo u dijelovima južno od Mostara, točnije u Blagaju, gdje postaja bilježi tek 29 mm. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Situacija je danas kulminirala jačim konvektivnim razvojima na jugozapadu i zapadu Hercegovine, gdje je odraz refleksije sustava lokalno iznosio i do 50 dBz, što je ipak za doba godine malo visoko, pa je tako u dijelu područja danas u poslijepodnevnim satima zabilježeno i tučonosno nevrijeme, koje nije isključeno ni sutra. 

kiša to,mimslavgrad

Vlažan zrak zadržavat će se i sutra iznad našeg područja, pa će tako uz dnevni razvoj naoblake i dalje biti lokalnih pljuskova, ali kao i danas, uslijed dostupne konvektivne energije u atmosferi, opet nije isključena pojava grmljavine ni tuče, ali i kratkotrajno - nevremena. 

Od utorka zatim slijedi stabilizacija, a iako će noći i jutra biti nešto hladniji zbog vedrijih noći, dnevne vrijednosti temperatura će i dalje biti vrlo visoke za doba, vrlo često će prelaziti preko 15°C, a lokalno opet se približiti i do blizu 20°C. Mogućnost dolaska zime do kraja veljače je vrlo, vrlo mala.