Grah treba jesti tri puta tjedno, a evo i zašto

grah, hrana za jelo, grah, grah, praznik rada, priprema, dijabetes, dijabetičari, orašasti plodovi

Prema procjenama nutricionista, tjedno bismo trebali pojesti oko tri šalice različitih grahorica. Liječnica i nutricionistkinja Cynthia Sass za Yahoo Food naglašava kako se s vremenom tijelo navikne na grahorice pa su i problemi s neugodnim plinovima manji.

Grahorice su bogate vlaknima što znači da ćete se i od manje porcije osjećati dulje sitima. One sadrže takozvana topiva vlakna koja privlače mnoge štetne tvari, šećere i masnoće iz hrane. Neka su istraživanja pokazala da su ljudi koji unose velike količine topivih vlakana vitkiji i manje podložni nakupljanju suvišnih kilograma. Topiva vlakna sakupit će loš kolesterol u probavnom sustavu i tako spriječiti da uđe u krv. Smanjite li kolesterol za jedan posto, objašnjava Sass, smanjili ste i mogućnost od bolesti srca odnosno srčanog udara za dva posto. Tako je studija objavljena u British Medical Journalu potvrdila kako dodatno uzimanje od sedam grama vlakana na dan smanjuje šansu za srčanim udarom od devet posto. Osim toga, grahorice su bogate kalijem i magnezijem, važnim mineralima za zdravlje srca te željezom i vitaminom B.

U pola šalice kuhanog graha može biti i do 10 grama vlakana, a smatra se da je dnevna potrebna doza za žene oko 25 grama vlakana. Osim što se kuhanjem vlakna ne gube puno kod grahorica, ima ih i u kori i u sredini.

Grahorice sadrže i netopiva vlakna koja organizmu pomažu da se redovno prazni, a što se plinova tiče, studija objavljena u Nutrition Journalu pokazala je kako se nakon tri tjedna svakodnevne konzumacije graha smanjio pritisak, odnosno tijelo se naviknulo.

Druga studija, objavljena u Archives of Internal Medicineu, pokazala je zašto su grahorice dobre za održavanje razine šećera u krvi. Oboljeli od dijabetesa tipa 2 svakodnevno su jeli šalicu kuhanog graha tri tjedna pa se pokazalo da im je razina šećera i krvnog tlaka niža nego na početku eksperimenta.

izvor: tportal.hr