FOTO/VIDEO  Dobar grah i lijepo vrijeme izmamili Mostarce na šetnicu

Grah prvi maj

Proslava Međunarodnog praznika rada uz sindikalni grah održava se na gradskoj šetnici Nikole Šubića Zrinjskog i parku Zrinjevac.

Uz Uniju neovisnih sindikata i Sindikat Grada Mostara glavni pokrovitelj ovoga događaja je Grad Mostar. Također, u cijeloj akciji podjele graha i napitaka sudjelovali su i djelatnici Crvenog križa Grada Mostara.

"Obilježavamo najveći praznik rada u svijetu i sjećamo se radnika koji su poginuli u borbu za radnička prava 1886. godine jer se tražilo osmosatno radno vrijeme. Tada su plaće bile nikakve, radnike se iscrpljivalo, a da bi mi imali ovo što danas imamo neki su platili smrću, neki doživotnim zatvorom. Preko pola radnika u Bosni i Hercegovini nije udruženo u sindikate i to je paradoksalno, da je netko ginuo za nas, a mi kad imamo sva prava ne koristimo ništa od toga. Hrvati i Bošnjaci će nestati s ovih prostora ukoliko se ovakav tempo nastavi", kazao je Josip Milić, predsjednik Unije neovisnih sindikata.

''Imamo razlog da i dan i noć prosvjedujemo, da budemo na ulicama da se prekine ova korupcija i nepotizam jer depopulacija koja je kod nas na djelu ne piše nam se nimalo dobro. Jutros sam čitao da će nova Vlada uputiti Zakon o neradnoj nedjelji na razini Federacije. Ja sam filozof i moja očekivanja da u vremenu robotike, tehnologije i digitalizacije je da radni tjedan ne bude pet dana, već da i petak i subota budu neradni i da imamo šestosatno radno vrijeme'', istaknuo je.



I ove godine za proslavu ovog radničkog praznika bit će osigurano tisuću porcija graha.

''Čestitam međunarodni praznik rada iz centralne žile kucavice Grada Mostara gdje smo danas pod pokroviteljstvom gradske uprave Grada Mostara neovisnih sindikata i sindikata državnih službenika i namještenika grada Mostara pripremili obroke sindikalnog graha. Ovim putem pozivam sve građane da dođu i veliko nam je zadovoljstvo što je danas ovdje veliki broj građana i želimo podijeliti radost ovog Međunarodnog praznika'', kazala je Ivana Marić, predsjednica Sindikata u Gradskoj upravi Grada Mostara.

Prošle godine grah je Mostarcima dijelio i gradonačelnik Mario Kordić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.