Dječje hrkanje nije bezazleno kao što mislite!

02.12.2014

Poznato da je da se naš mozak odmara dok spavamo. Ako dijete ne spava kvalitetno, posljedice će prije ili kasnije biti vidljive.

Djeca sa problemima spavanja kao što su hrkanje, disanje na usta ili neuobičajeno duge pauze u disanju dokazano imaju dvostruko više šanse da u školskoj dobi razviju probleme u ponašanju. Glavnim razlogom toga smatra se nedostatak kvalitetnog sna koji je mozgu potreban, pa se tijelo bori protiv toga i javlja se hiperaktivnosti i vrlo izražena razdražljivost.

Do hrkanja može doći i ako dijete boravi u prostoriji u kojoj se puši i koja se dovoljno ne provjetrava ili ako je dijete prehlađeno. Bitno je ukloniti sve uzročnike kojima možete upravljati. Pobrinite se da zrak u prostoriji u kojoj dijete spava nije previše suh, da se redovito provjetrava i čisti od grinja i prašine što može biti okidač za alergijsku reakciju.

Respiratorni poremećaj uzrokovan proširenjem i zadebljanjem krajnika isto tako može onemogućavati kvalitetan san. Umorna djeca postaju tvrdoglava, nemirna i imaju vrlo nepromišljene reakcije na okolinu. Kako bi omogućili djetetu kvalitetan san trebalo bi ugasiti televizor, računalo i mobitel barem sat vremena prije odlaska na spavanje kako bi se mozak umirio i bio spreman za spavanje.

Umjesto gledanja u ekran uvedite pričanje priča za laku noć kao svakodnevnu rutinu. Osim što će dijete lakše zaspati ovako ćete raditi na zbližavanju.

index.hr


loading...