Zašto je smeđi šećer i dalje do deset puta skuplji?

Iako je prošlo sasvim dovoljno vremena, ništa se nije poduzelo da se tržište uredi, ni zašto je njegova cijena i dalje vrtoglava iako bez pokrića.

Za bijeli šećer je neupitno, u većim količinama nije dobar za zdravlje.

Da su potrošači u zabludi da je smeđi šećer zdraviji dokazala je znanostvena analiza - bijeli ili smeđi - svaki šećer jednako šteti. Slične su energetske vrijednosti, pa iako nerafinirani smeđi ima nešto više minerala i vitamina, riječ je o zanemarivoj količini.

"Konotacije da je on nešto zdraviji radi oligoelemenata koji se nalaze unutra. To je samo priča koja ide uz takve vrste šećera", rekao je Marijan Katalenić iz Odjel za zdravstvenu ispravnost hrane HZJZ-a.

Zbog te priče je smeđi šećer bezrazložno čak pet do deset puta skuplji od bijelog.

"Ako nema neki pravilnik uredba i tome slično, sve ostalo otvara se manevarski prostor za unfair trade", komentirao je Ilija Rkman iz društva Potrošač.

Dok se u trgovinama prodaje pod nazivom 'smeđi', u Pravilniku o šećerima se i ne spominje.

"Za smeđi šećer ne postoji pisani naziv kao niti propisani zahtjevi kakvoće", istaknula je Tanja Iveković iz Odjela za opće označavanje hrane Ministarstva poljoprivrede.

Zato je i nejasno što se krije iza smeđeg šećera na policama trgovina. Osobito iza onoga bez oznake - rafinirani.

"Dvije vrste se pojavljuju, jedna vrsta je kristalni rafinirani šećer koji je obojen karamelom i drugi rafinirani bijeli u koji je dodana melasa", pojasnio je Katalenić.

A upravo takvi šećeri zabranjeni su pravilnikom.

"Ako neki proizvođač proizvodi bijeli šećer i naknadno ga boji ili aromatizira i stavlja na tržište pod nazivom smeđi šećer, to je jasno da želi dovesti u zabludu potrošača", naglasila je Iveković.

Dok su potrošači u zabludi, za šećer zadužene inspekcije kažu nam da dosad nisu ustanovili nikakvu nepravilnost.

Lako se može ustanoviti je li ovaj šećer rafinirani smeđi ili bijeli u koji je dodana boja. Dovoljno ga je razmutiti u vodi.

Za smeđi šećer nemate nigdje unutar EU definiciju što bi to trebalo predstavljati osim konotacije da je smeđi šećer zdraviji i to je na neki način navlačenje potrošača da kupuje tu vrstu šećera", dodao je Katalenić.

Samim time i kršenje osnovnog načela koje glasi - potrošač mora znati što kupuje, a osobito što jede.

RTL