Zabranjeno! Sredstva za čišćenje koje ne smijete zajedno kombinirati

Kada trebamo očistiti kakvu tvrdokornu mrlju u domu skloni smo udružiti nekoliko različitih sredstva za čišćenje da bi s manje muke riješili problem. Međutim, stručnjaci upozoravaju da upotreba nekog kemijskog sredstva može biti sigurna samo ako je ne miješate s drugim sličnim proizvodima.

1. Dvije različite vrste sredstava za čišćenje odvoda

Gelovi za čišćenje odvoda sadrže jake kemikalije koje učinkovito ubijaju bakterije. Ako ne uklonite neugodan miris ili začepljenje u jednom korištenju, bolje je pozvati stručnjaka poput vodoinstalatera, nego kombinirati dva ili više različitih proizvoda. Ovi preparati sadrže moćne kemijske formule koje u kombinaciji mogu izazvati eksploziju ili ispustiti pare štetne po zdravlje ukućana.

2. Hidrogen peroksid i alkoholni ocat

Kombinacija peroksida i octa česta je u kućnim pripravcima za dezinfekciju kuhinjskih površina. Iako je riječ o relativno sigurnoj kombinaciji, stručnjaci preporučuju da ju ne miješate u istoj posudi jer se prilikom spoja stvara peroctena kiselina koja može iritirati kožu, oči i dišni sustav osobe koja stoji nad njime.

3. Izbjeljivač i alkoholni ocat

U teoriji, ova kombinacija čini se kao moćan odstranjivač bakterija iz kućanstva, ali u praksi ista tvori plinoviti klor koji u malim količinama izaziva kašalj, probleme s disanjem te pečenje i suzenje očiju.

4. Izbjeljivač i amonijak

Amonijak je čest sastojak sredstava za čišćenje stakala i prozora. Stručnjaci preporučuju da ga ne miješate s izbjeljivačem, jer u kombinaciji tvore kloramin. Ovaj plin ima vrlo slične posljedice po ljudsko tijelo kao i plinoviti klor, a izaziva i bolove u prstima te nedostatak zraka u plućima.

5. Izbjeljivač i medicinski alkohol

Ovo je još jedna u nizu kemijskih kombinacija čije će udisanje izazvati tegobe dišnog sustava. Stručnjaci savjetuju da izbjeljivače nikad ne miješate s drugim kemijskim sredstvima, već samo vodom.

Izvor: zadovoljna.hr

11.12.2016 u 14:55