TALIBANI ŽELE ZABRANITI KRAVATU "Nije po šerijatu, simbolizira križ"

talibani,kravata,zabrana
Pavel Golovkin | Credit: AP

Kravata kakvu nose muškarci simbolizira križ u kršćanskoj vjeri, rekao je visoki talibanski dužnosnik u Afganistanu, istaknuvši da bi je trebalo zabraniti. “Ponekad kad otiđem u bolnicu ili u neku drugu ustanovu, ondje susrećem afganistanske liječnike muslimane ili inženjere koji nose kravatu”, rekao je Mohamed Hašim Šahid Vror, šef vladina odjela čija je zadaća usmjeriti stanovništvo da na najbolji način poštuju islamska načela, piše Hina.

Simbolika kravate “u islamu je očita”, rekao je na konferenciji za novinare koju je prenosila Tolo TV. “Što je kravata? To je kršćanski križ. Šerijat (islamski zakon) vam nalaže da je skinete”, dodao je.Otkad su se vratili na vlast talibani nisu nametnuli nikakva pravila o tomu kako se muškarci trebaju odijevati. Istodobno, žene moraju biti u potpunosti pokrivene kada izlaze iz svojih domova.

U Afganistanu sve manje zapadnjačke odjeće

Gotovo svi talibanski dužnosnici nose “shalwar kameez”, široke hlače i tradicionalnu tuniku uz prsluk i turban na glavi. Zapadnjačka odjeća rjeđe se vidi u Afganistanu otkad su talibani preuzeli vlast, no košulje i kravate u nekim se profesijama još uvijek nose. ranije su afganistanske administracije pokušavale nametnuti pravila odijevanja stanovništvu ili barem državnim službenicima. Tijekom desetljeća sovjetske okupacije, nakon invazije 1979. državni su se službenici poticali da nose odijela umjesto tradicionalnih nošnja.

Bivši predsjednik Ašraf Gani, koji je 2021., kad su talibani stigli u Kabul pobjegao iz zemlje, nosio je zapadnjačku odjeću kada je boravio u inozemstvu, a tradicionalnu nošnju kod kuće. U dvadeset godina pobune talibanski borci nose ‘shalwar kameez’, no nakon preuzimanja vlasti, oružane snage ipak su dobile moderne vojne odore.