Tehnike buđenja - garantirano vas dižu iz kreveta ujutro!

Ljudi se dijele na ranoranioce i spavalice. Spavalicama noć uvijek prekratko traje, a budilica zvoni prerano. Spavalice nakon buđenja teško dolaze k sebi i još se teže privikavaju na novi dan. One se ujutro osjećaju poput "zombija" i "mrze" sebe i cijeli svijet. K tome, zavide ranoraniocima koji su na prvi zvuk budilice orni i poput munje iskaču iz kreveta.

No, iako se čini da spavalicama ujutro nema spasa, nije sve tako crno. Naime, unatoč tome što je grupa britanskih i nizozemskih istraživača dokazala da je jutarnja mamurnost genetski uvjetovana, postoje jednostavni i učinkoviti trikovi koji i spavalicama (među kojima su i brojni niskotlakaši) omogućuju brzo razbuđivanje, te oran i veseo start u novi dan.

Ujutro obavezno ustanite na vrijeme, a ne u posljednjoj sekundi, kako biste izbjegli žurbu i stres te imali dovoljno vremena za sve jutarnje aktivnosti, uključujući i doručak.

Tako dugo dok vam to ne postane navika, odredite tjednu nagradu za svakodnevno ustajanje s voljom i na vrijeme, te se u subotu razveselite primjerice čajem, muffinima ili müslima novog okusa, odnosno novom šalicom, tanjurićem ili nečim sličnim.

Ujutro ne ustajte odmah iz kreveta, već odmah legnite na leđa i započnite s protezanjem, a zatim i s laganom tjelovježbom u ležećem položaju, odnosno istovremenim širenjem i skupljanjem ruku i nogu kako biste potaknuli uspavano disanje, krvotok i metabolizam.

Ako odmah morate napustiti krevet jer ćete se u protivnom okrenuti na drugu stranu i ponovo zaspati, otrčite bosih nogu do kupaonice, odnosno rastezanje i vježbanje zamijenite kratkotrajnim joggingom koji će vas garantirano razbuditi, te k tome još i očeličiti.

Uvedite obavezni jutarnji ritual, odnosno nakon ustajanja bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike, otvorite prozor spavaće sobe ili izađite na balkon (dnevna svjetlost i svjež zrak razbuđuju i potiču dobro raspoloženje!), te uz kratko, ali slatko uživanje u suncu, oblacima, vjetru, snijegu ili kiši, poželite dobrodošlicu novom danu i novim izazovima.

Dan započnite svojom omiljenom glazbom ili još bolje solo pjevanjem iz sveg grla jer pjevanje više nego uspješno regulira uspavano disanje i potiče rad srca i krvotoka, te poput čokolade i primjerice seksa, utječe na lučenje hormona sreće i osjećaj zadovoljstva.

Za jutarnju njegu koristite preparate s mirisima koji razbuđuju i potiču dobro raspoloženje: npr. s đumbirom, limunom, narančom ili limunskom travom, te pritom pazite da sapun, gel za tuširanje, mlijeko za tijelo i dezodorans budu u istoj mirisnoj noti.

Kako ništa ne osvježava, razbuđuje i potiče cirkulaciju bolje od naizmjeničnog tuširanja hladnom i toplom vodom, smognite hrabrosti, te, iako vam to možda zvuči brutalno, okrenite tuš na plavo (za utjehu, nakon hladne, topla voda će vam biti ugodnija no inače.

Jutarnju higijenu usta osim za zdravlje, iskoristite i za razbuđivanje i cjelokupno osvježavanje organizma, te nakon temeljitog pranja zubi, četkicom koncentrirano nastavite masirati zubno meso i četkati jezik.

Ujutro pri svakom pogledu u ogledalo "navucite" što širi osmijeh na lice jer istraživanja dokazuju da se i bezrazložnim, "prisiljenim" osmijehom aktiviraju mišići lica i stimuliraju stanice u mozgu zadužene za ugodu, dobro raspoloženje i optimizam.

Ujutro iskoristite pozitivan utjecaj boja na ljudsku psihu te nabavite jutarnji ogrtač i ručnike u narančastoj ili žutoj boji, bojama sunca koje razbuđuju i pokreću na aktivnost.

Kako bez doručka nema sretnog dana, zato se prislite da ujutro obavezno doručkujete, makar mlijeko, müsli ili zobene pahuljice sa svježim i sušenim voćem, bananama, smokvama ili orasima.

broj1.hr