Savjetuju ženama da rađaju mrtvu djecu i doniraju organe

06.03.2016

U Velikoj Britaniji su zabrinuti velikim nedostatkom organa pa NHS (Nacionalne zdravsvene usluge) predlaže majkama koje u ranoj trudnoći saznaju kako nose fetuse s teškim oštećenjima da ne idu na abortus već iznesu trudnoću do kraja. Nakon što im bebe proglase mrtvima, uzeli bi njihove organe - bubrege, srca, pluća, jetre. Kažu da oko 7000 ljudi čeka te organe koji bi im spasili živote.

U nekim slučajevima, ako roditelji budu suglasni, aparatima bi održavali na životu tijela beba kojima je mozak službeno proglašen mrtvim. Tako bi organi bili vrlo svježi i uspješnost transtplatacije bi bila veća.

Većina trudnica odluči se za abortus nakon što im liječnici kažu strašne vijesti - da nose dijete s teškim oštećenjima koje nema šanse za preživljavanjem. No, ako bi odlučile nositi takvo dijete devet mjeseci, vitalni organi mogli bi se iskoristiti za transplatacije. Ovaj prijedlog NHS-a izazvao je brojne etičke rasprave, a neki ga nazivaju jezovitim.

Ipak, liječnicima se sviđa ta ideja pošto se kronično bore s nedostatkom spasonosnih organa. Kažu kako je u zadnja dva mjeseca samo 11 beba mlađih od dva mjeseca postalo donorom. Na ovaj način bi vjeruju podigli tu brojku na oko sto godišnje.

Jedan konkretan slučaj koji liječnici razmatraju pogodnim za doniranje organa je teško oštećenje kod beba koje se zove anencefalija - kada se mozak ne razvije. To se može otkriti već u 12 tjednu trudnoće i nema šanse da će ta beba preživjeti. Napominju kako se svake godine prekida oko 230 trudnoća nakon postavljanja te dijagnoze, dok se rađa tek desetak živih beba.

Najmlađi britanski donor bio je 2014. godine Teddy Houlston. On je umro samo 100 munuta nakon rođenja. Njegovi roditelji su saznali u 12 tjednu trudnoće da će se roditi gotovo bez mozga, ali nisu željeli na abortus. Bebina dva bubrega i srčani zalisci spasili su život odraslim ljudima, piše Daily Mail .

Izvor: 24sata.hr


loading...