'PLEUROBRANCHAEA BRITANNICA' Tajanstveno morsko stvorenje otkriveno u britanskim vodama

Puž Velika Britanija

U britanskim vodama otkrivena je nova vrsta morskog puža. Tajanstveno stvorenje uočeno je na jugozapadu Engleske s istraživačkog broda, piše BBC. Nazvano je Pleurobranchaea Britannica. Pripada skupini koja se nalazi u toplijim vodama i mogla bi migrirati prema sjeveru zbog klimatskih promjena.

Ross Bullimore iz Centra za znanost o okolišu, hrani i akvakulturi (CEFAS) došao je do slučajnog otkrića nove vrste. Otprilike 100 različitih morskih puževa nalazi se u morima kod Britanije i Irske, ali on kaže kako je odmah znao da je ovo nešto posebno.

Znanstvenici smatraju kako otkriće pokazuje da imamo još mnogo za naučiti o životu u morima. "Prilično je uzbudljivo pronaći novu vrstu koja nije mikroskopska. To pokazuje da još ima posla", rekao je Peter Barry iz CEFAS-a.

Morski puževi su vrsta morskih mekušaca bez ljuštura poznatih po svojoj izuzetnoj raznolikosti i ljepoti. Unatoč njihovoj minijaturnoj veličini - narastu samo do oko 5 centimetara u duljinu - oni su vrhunski grabežljivci koji zauzima ključnu poziciju u hranidbenom lancu.

Pomažu znanstvenicima da razumiju zdravlje morskih ekosustava

Često ih se naziva "indikatorskim vrstama", a mogu pomoći znanstvenicima da razumiju zdravlje morskih ekosustava zbog njihove osjetljivosti na utjecaje klimatskih promjena i ljudskog djelovanja. Članovi skupine kojoj pripada nova vrsta - Pleurobranchaea - obično se nalaze u sjevernoj Španjolskoj, Senegalu i diljem Sredozemnog mora.

"Vidimo prisutnost vrste koja je uvijek ranije bila zabilježena u toplijim vodama. To bi moglo značiti da ova vrsta može dalje proširiti svoju prisutnost jer uvjeti postaju povoljniji ili prikladniji za to", istaknuo je Bullimore. 

Zbog rekordnih temperatura oceana postoji zabrinutost zbog utjecaja na život u moru. Topliji oceani i toplinski valovi ometaju morske vrste poput riba i kitova dok se kreću u potrazi za hladnijim vodama, remeteći hranidbeni lanac. Eksperti upozoravaju da bi to moglo utjecati na riblji fond.