Vještačka inteligencija otkrivat će teroriste na Facebooku

19.02.2017

Mark Zuckerberg na Facebooku je objavio pismo u kojem je iznio viziju budućnosti Facebooka te prema njemu, slaže se dio medija, ova mreža sve više postaje "globalni pokret", a ne kompanija kojoj je glavni cilj ostvarivanje profita.

U objavi je rekao da se Facebook u prošlosti orijentirao prema povezivanju prijatelja i porodica, dok će u budućnosti fokus biti na "razvijanju društvene infrastrukture za zajednice" s naglaskom na sigurnost, istinito informiranje i slično.

Posebno zanimljiv dio odnosi se na borbu s lažnim vijestima i uznemirujućim, odnosno nasilnim i terorističkim sadržajem. Zuckerberg je priznao da su tijekom godina napravili greške u označavanju/uklanjanju ovakvog sadržaja s mreže, no spomenuo je da je nemoguće svakodnevno pregledavati milijarde objava s Facebooka.

Rješenje ipak postoji i šef kompanije vjeruje kako će u budućnosti vještačka inteligencija puno brže i učinkovitije moći pregledavati sadržaj objavljen na ovoj mreži te je posebno naglasio da će AI moći na vrijeme i bolje od ljudi prepoznati opasnosti poput planiranja terorističkih napada korištenjem privatnih kanala.

Trenutno razvijaju algoritme koji bi trebali razlikovati vijesti o terorizmu od terorističke propagande, ali do razvoja tako "pametne" vještačke inteligencije ipak će trebati proći još dosta vremena.

Potreban je jako veliki napredak u razvoju AI kako bi računala mogla sama prepoznati tekst, fotografije i videozapise i filtrirati neprimjereni sadržaj, upozorio je šef Facebooka.

Komentirajući njegovu objavu, na The Vergu smatraju kako je ona znak promjene dugogodišnje strategije Facebooka - do sada je ova mreža bila alat koji će ljudima dati mogućnost dijeljenja te povezati cijeli svijet, a čitajući Zuckerbergovu objavu, u budućnosti će Facebooku postati važnije što se događa nakon povezivanja ljudi, posebno stavivši naglasak na "društvenu infrastrukturu" koja će korisnicima omogućiti "razvoj globalne zajednice" s kojom ćemo svi biti zadovoljni.

U ovom pismu šef kompanije najčešće je koristio izraze i riječi poput "društvena infrastruktura" i "zajednica" kako bi naglasio u kojem se smjeru kreće njegova mreža, piše Business Insider.

loading...