SEVERINA Zbog prezimena tužila Facebook

Severina, brak, Severina Vučković, optužnica, Gordana Buljan Flander
Nacional

Severina je dva puta mijenjala prezime u posljednjih nekoliko godina. Najprije je 2015. godine, umjesto d‌jevojačkog Vučković, uzela prezime svog tadašnjeg supruga Igora Kojića, a kad su se 2021. službeno razveli, vratila se na staro.

Odbili zahtjev

I baš tada je nastao veliki problem zbog kojeg je imala spor s društvenom mrežom Facebook, koji je riješen u njenu korist.

Prema riječima izvora bliskog pjevačici, ona je prije dvije godine, navodno, odlučila da se u javnosti isključivo predstavlja kao Severina, bez prezimena, jer smatra da je njeno ime nakon 30 godina karijere samo po sebi brend. To je značilo i promjenu u predstavljanju na mrežama poput Instagrama i Facebooka, gd‌je ona ukupno ima 2,3 milijuna pratitelja.

"Kada se 2015. udala za Igora, Severina je na mrežama promijenila svoje prezime, pa je, umjesto Vučković, upisala Kojić. Međutim, nakon pet godina, kad se razišla sa suprugom, shvatila je da više ne želi da se javno predstavlja kao Severina Vučković, već samo kao Severina. Na Instagramu je to odmah odobreno, ali Facebook je tada odbio njen zahtjev uz obrazloženje da je naziv stranice često mijenjao imena, što je neuobičajeno kad su u pitanju javne ličnosti koje prati veliki broj korisnika", kaže, navodno, sugovornik za medije.

Pjevačica je tada odlučila da povede spor protiv spomenute društvene mreže:

Uložila žalbu

"Onda je Severina preko zastupnika uložila žalbu i tako se poveo spor između nje i Facebooka koji je potrajao skoro dva mjeseca. Slučaj je riješen u njenu korist, pa je odobreno da se ubuduće njena stranica zove samo Severina. Inače, ona je u tome bila baš odlučna, pa je preko zastupnika i nekim medijima slala dopise da je ubuduće predstavljaju samo kao Severinu, bez navođenja prezimena, jer je to njeno umjetničko ime. Znam da ju je menadžer savjetovao da prijavljuju Googleu svaki elektronski medij koji je bude oslovljavao kao Severinu Vučković, ali ona to, ipak, nije željela uraditi", naveo je izvor Avaza.