Televizori sa savitljivim ekranima stižu za 3 godine

LG je 9. srpnja predstavio svoj novi ekran, toliko fleksibilan da se može saviti u rolu, a čija je rezolucija 1200x810 piksela.

To je samo još jedan uspješan potez na putu koji bi trebao voditi do manjih, prenosivih uređaja sa većim ekranom koji bi po potrebi mogao da se razvije i zamjeni televizor, prenosi Daily telegraf.

Predstavnici kompanije LG tvrde da će prvi savitljivi televizori sa ekranom od 60 inča i Ultra HD kvalitetom slike biti u prodaji već 2017. godine. Takvi televizori mogli bi da se saviju u manje role, lakše prenosive ili jednostavne za odlaganje ukoliko se ne koriste. Tajna ovog savitljivog ekrana je u visoko molekularnom sloju materijala na bazi polimida, koji umjesto plastike čini poleđinu ekrana.

Slične savitljive ekrane kompanija Sony predstavila je još 2006. godine, dok je dve godine kasnije nemački Institut Max Planck predstavio usavršeniju verziju ekrana primjenjiviju na televizorima i laptopima.

Samsung također radi na ovoj ideji, pa je tako prošle godine u Las Vegasu na Sajmu potrošačke elektronike predstavio savitljivi smartphon. I LG i Samsung su ranije predstavili smartphone sa zakrivljenim displejima, koji bi trebalo da predstavljaju prijelaznu fazu ka savitljivim modelima.