MARKA IPO - TELEVIZIJA IPO Koga zapravo vrijeđamo plaćanjem 1 KM za RTVHB?

Televizija

Na nedavnom Hrvatskom narodnom saboru predsjednik Čović izjavio je kako priželjkuje uplaćivanje 1 KM uz račun Elektroprivrede HZHB kojim bi se pomogao rad i opostojnost TV Herceg-Bosne. Početkom tekućeg mjeseca sigurno neće, ali od 1. kolovoza bi mogli računati na ovu inovaciju obzirom na to da je tu informaciju potvrdila ravnateljica Televizije Slavica Karačić. Doduše, barem u najavi naplate, navedeno je kako će biti opcionalno na razini dobrovoljnog priloga.

Vjerujući u najbolje profesionalne namjere ravnateljice, kao i svih zaposlenika Televizije, ruku na srce, (su)financiranje na razini dobrovoljnih priloga nije nešto što priliči bilo kakvoj televiziji, a kamoli onoj koja bi trebala predstavljati nacionalnu TV. Što bi bio sljedeći korak, hoćemo li u pekarnicama i frizerskim salonima ubacivati u naznačene kutijice za TVHB? Pa evo sve i da hoćemo, da pristanemo na još jedan namet proizašao iz kreativne menadžerske nesposobnosti, što bi građani dobili dodatnim plaćanjem? Ako je Netflix mjesečno 23 KM i gledaš što hoćeš i dokad hoćeš, je li 1 KM mjesečno cijena repriza dnevnika? 

Vlasnici TVHB su javna poduzeća, općine, gradovi i županije s većinski hrvatskim predznakom, što često ostane samo na predznaku kad treba hrvatstvo dokazati preko računa. Ideja ove naplate/podrške je lucidna i da hrvatski narod veže jača kohabitacija od egzistencijalne borbe i „ima li mi mjesta za malog“, definitivno bi ovaj romantizam prošao puno bolje nego što će, uvjerit ćemo se, početkom zbrajanja dobrovoljnih priloga krajem kolovoza. Javna poduzeća, općine, gradovi i županije su ispred sebe za nositelja projekta stavili Elektroprivredu HZHB koja je u onom narodu, koji oni predstavljaju, zapravo simbol nepotizma i sinonim socijalističkog upravljanja.

Tu markicu bi nekako i halalili, ali čudi ogromna šutnja i podržavanje ovih dugoročno pogubnih inicijativa. Državni/stranački intervencionizam kratkoročno može djelovati kao dobro rješenje za zaposlene, kojima se ubrizga neka nada, ali moramo biti svjesni da će svi zaposleni brže nestajati s mape zaposlenih negoli će uspjeti uživati u plaćama koje država/stranka omogućava čim to ne bude dio njihovog fokusa. A nije da nismo imali sličnih lekcija u bližoj prošlosti. Pravo pitanje koje bi se trebalo postaviti je: koga predsjednik Čović vrijeđa ovakvim potezima? Možemo li ovu naknadu prevesti kako smatra da rukovodstvo Televizije nije sposobno osigurati plaće svojim radnicima, a djelatnici Televizije da ne mogu proizvesti kvalitetan sadržaj koji bi privukao sponzore? Hoće li predsjednik, između redova, reći kako čelni ljudi javnih institucija, gradova, općina i županija nisu sposobni na životu održati jednu prosječnu TV kuću? Ta nitko ne očekuje CNN program. Ovo je samo još jedan odraz hrvatske politike u BiH koja se godinama provodi: aljkavo i polovično, kadrovski nedorečeno, državnički nedovršeno.

Btw. da smo bili pametni ranije, kao što vidimo da nismo, jesmo li markica po markica mogli spasiti Aluminij?