Svađa i kako pobijediti

Bez obzira s kim se svađamo, moramo imati na umu neke jako bitne stvari.

S obzirom da nekada planiramo svađu, a nekada ona krene sama od sebe za početak bitno je da uvijek znamo nekoliko činjenica


Raspraviti - ali sami sa sobom za početak. Prikupiti sve potrebne informacije i pronaći ključnu rečenicu s kojom bismo osobi s kojom se svađamo mogli objasniti zašto i kako smo došli do zaključka da smo baš mi u pravu.

Argumenti - Ukoliko se planirate zaista posvađati sa osobom koja sluša samu sebe, a ne vas. Odaberite sve aseve koje ćete imati unaprijed. Zamolite osobu da vas sasluša i iznesite sve argumente. Svađati se argumentativno je uvijek najbolja opcija jer se imate s čim i od čega obraniti. Nadalje, kaže se da je napad najbolja obrana, no nemojte to prakticirati. Ukoliko to primijetite kod sugovornika, jednostavno se maknite jer na taj način svađa će samo ići ružnijim tonom.

Odaberite riječi - Molim, oprosti, izvoli, su samo neke od čarobnih riječi s kojim možete primiriti svađu. Bez obzira jeste li vi krivi ili niste, svaka riječ koju izgovorite može imati veliki utjecaj. Prije nego bilo što kažete razmislite i tek onda recite. Odabrani izbor riječi puno više pomaže od toga da kažete nešto što ne mislite ili ne biste smjeli reći i na kraju požalili. No opet, nemojte se previše ispričavati kako suprotna strana ne bi dobila dojam da ste slabi i da može svoje argumente iskoristiti protiv vas. Ostajte u granicama i u svakom slučaju prvo razmislite.

Ostanite smireni - Osobu s kojom raspravljate najviše će izbaciti iz takta ukoliko ste vi smireni i ne povisujete ton. Tako ćete moći čuti sami sebe i više će se slušati vas nego suprotnu stranu. Naime, teško je održati miran ton kada vam netko digne tlak, ali zaista je provjereno najbolja opcija kojom možete baratati. Čim sugovornik vidi da ste razumni, da se razgovarate potpuno smireno i staloženo u samom startu ste vi ti koji ste već pobijedili.

Predložite neko drugo vrijeme - Imali ste naporan dan na poslu, čega vas hrpa obaveza, i ne znate kud bi od rasporeda. U tom slučaju najbolje je da se prvo obadvoje smirite i odgodite raspravu na neko vrijeme. U 90% slučajeva se situacija potpuno smiri i na kraju se pomirite i bez da uopće o ičem raspravljate. Ukoliko se radi o nečem bitnijem, također je pametno da se primirite pa odgodite to jer nakon što se naspavate, i odmorite rasprava će biti puno razumnija i lakše rješiva bez obzira koja situacija bila.

Ponudite alternativu - Ukoliko se radi o kakvoj ljubavnoj svađi u kojoj se ne slažete s nekim nepisanim pravilima, uvijek pokušajte pronaći kompromis. Nešto s čim ćete se obadvoje složiti i pridržavati. Nemojte pristajati na bilo što već obadvoje iznesite ideje, misli i zapravo sve s čim biste mogli riješiti problem. Na kraju ćete već nekako doći do zaključka što se može, i što bi bilo u redu. Ukoliko ne možete pronaći ništa što bi vas uzajamno zadovoljilo, ostavite si neko vrijeme da oboje razmislite.

Ostati smiren, staložen, s argumentima i mirnim tonom najbolja je obrana od agresivnog sugovornika. Ne dopustite da vas nitko vrijeđa, ili pokušava verbalno povrijediti. Ukoliko uvidite da je sugovornik živčan i nema nikakve šanse da mu objasnite svoju stranu priče, radije jednostavno otiđite nego da trošite vrijeme na nešto čemu zaista nema izlaza.

izvor: zena.hr