Ispovijest odučne mame: Zbog čega sam svojoj djeci odlučila oduzeti pametne telefone

mama, djeca, pametni telefoni
Popustili su strašno u školi, prestali se zabavljati, ograničila im se svakodnevnica. I onda sam, nakon godinu dana promatranja i promišljanja, odlučila im oduzeti njihove pametne telefone. Ivona ide u sedmi razred i ima 13 godina, a Ivan ima 14 godina i ide u osmi razred. Otada se apsolutno sve promijenilo - priča Amalija Ivezić, mama troje djece, koja osim dvoje tinejdžera ima i šestogodišnjeg sina Marka.

Na ovaj potez odlučila se nakon što je uvidjela da su joj djeca manje zainteresirana za učenje i socijalizaciju, a svoje slobodno vrijeme provode na aplikacijama za komunikaciju i društvenim mrežama umjesto u stvarnom društvu ljudi.
Nema socijalizacije

- Razrednik moje kćeri na roditeljskom je rekao kako je primijetio da djeca danas žive isključivo na svojim mobitelima i kompjuterima te se ne socijaliziraju dovoljno izvan škole. S druge strane, u školi se druže i previše, ali pod nastavom. Bitno im je samo tko je što objavio i tko je koliko likeova dobio. Ja bih shvatila i voljela da se ti mobiteli i konstantni pristup internetu koriste za istraživanje, da čitaju i slušaju o nekoj glazbi koja ih zanima, spisateljima ili filmovima, ali to, nažalost, nije tako - kaže Amalija te dodaje kako su njezina djeca sad u godinama kad bi trebala istraživati društvo oko sebe i početi se izgrađivati kao osobe, a to će teško moći ako im se cijeli svijet svodi na poruke s ekrana, fotografiranje i skupljanje likeova koji su postali mjerilo popularnosti u razredu.

Novi život

- Otkad su dobili pametne telefone strašno su popustili u školi. Imala sam osjećaj da se ni jednu sekundu ne mogu opustiti. Najviše vremena su provodili gledajući u ekrane umjesto da se negdje nađu - objašnjava.

Rezultate postupaka već uviđa. Osim što su im se popravile ocjene, više komuniciraju unutar obitelji i više vremena borave izvan kuće u druženju s vršnjacima.

Amalija na jesen u školu, u prvi razred šalje i svog šestogodišnjeg sina Marka, ali, naglašava, da mobitel neće imati sve do srednje škole.


Psihologinja: ‘Neće znati razviti trajnije odnose'

"Svaka pretjerana upotreba je loša, ako dijete previše vremena provodi na pametnom telefonu, a ne socijalizira se ni na jedan drugi način, to je svakako štetan utjecaj na njega i njegov razvoj", objašnjava dr. Tatjana Gjurković, psihologinja iz centra Proventus. Ističe da pametni telefoni i moderna tehnologija ne moraju nužno imati štetan utjecaj na razvoj djece ako im se pristup takvim uređajima strogo ograniči na neko prihvatljivo vrijeme. "Ako djeca nemaju stvarnu interakciju s drugim ljudima, u odrasloj dobi neće moći razviti trajnije i kvalitetnije odnose s prijateljima i partnerima", objašnjava.

Jutarnji list