FOTO/VIDEO  Caterpillar-CAT B15Q

CAT B15Q , Caterpillar, smarthphone
Drugi po redu CAT (Caterpillar) smartphone za čvrste momke i cure, moj je test prošao zahvaljujući ekipi iz Hrvatskog Telekoma.
CAT B15Q se izvana minimalno razlikuje od modela B15, kojeg sam testirao prije više od godinu dana. Riječ je o robusnu pametnom telefonu spremnom na sve izazove, bilo da je riječ o napornu danu na uzavrelom gradilištu, akciji spašavanja zalutalog Čeha i žene mu na hrvatskom brdu ili pak mukotrpnom probijanju kroz hrpu igračaka na popodnevnom maršu s kauča do frižidera. To nije telefon kojeg ćete ponosno poleći na stol fensi šmensi restorana već onaj kojeg ćete s vrata birtije zavitlati na taman oslobođen, pivom zaliven stol u kutu.

Kombinacija aluminija, gume i plastike CAT B15Q čini otpornim na udarce i padove s visine do 1.8 m. IP67 certifikat ga osigurava od prodora vode na dubini do 1 metra do 30 minuta. Ako je pravilno zabrtvljen ni prašina neće unutra, a njegov zaslon zaštićen je Gorilla Glass staklom.

Prednjicu obilježava 4-inčni TFT LCD zaslon, iznad kojega je zvučnik slušalice, oko VGA kamere te ponosni CAT logo, zbog kojega ćete pomisliti na bagere, valjke, dizalice i strica na baušteli u Dortmundu. Ispod zaslona su 3 kapacitivne Android tipke bez pozadinskog osvjetljenja te dolje još niže rupica glavnog mikrofona.

Lijevi bok uređaja nosi gumenim čepom zabrtvljeni mikro USB konektor za sinkronizaciju i punjenje, dok desni ima tri caterpillarovski žute tipke. Između dviju tipki kontrole glasnoće smještena je tipka okidača kamere, a dvostrukim klikom na nju uključit će se LED lampa kako biste lakše uočili onog Čeha i ženu mu iscrpljene i izgubljene u hrvatskom grmlju s pogledom na noćnu panoramu Makarske.

Gore po sredini je isto tako čepom zatvoreni 3.5 mm izlaz za slušalice te opet žuta tipka Power. Donji je brid čist. Leđa nose poklopac s velikim CAT logom po sredini te okom 5 MP kamere s LED bljeskalicom gore. Koliko je debeo oklop ovog telefona najbolje ukazuju baš ti otvori kamere i bljeskalice koji su usađeni duboko u leđa uređaja. Dolje pri dnu je i klizač/lokot koji stražnji poklopac drži na mjestu. Sve je i ovdje gumom dobro zabrtvljeno, a ispod se krije izmjenjiva baterija kapaciteta 2000 mAh, utor za microSD memorijske kartice te dva utora za SIM kartice standardne veličine.

S fotografija uređaja vam je, vjerujem, posve jasno o kakvom je tipu uređaja riječ. Ovdje nema zbora o anoreksično tankim profilima ni zlaćanim obrubima. S ovim u ruci iskačete iz svojeg tenka ili silazite s bagera i fantastično vam paše uz prašnjave cokule. U ergonomskom smislu je to uređaj ugodan za baratanje jednom rukom, nije prevelik, a njegova guma, debljina i masa osiguravaju odličan hvat. Dok ga držiš u ruci ne možeš se ne osjećati opasno.

Zaslon ovdje definitivno nije adut, no ne mora ni biti. Radi se o 4" TFT LCD zaslonu pretpotopne razlučivosti 480 x 800 s 233 ppi. Prikaz na njemu blijedi čim ga ne gledate u čelo, na otvorenom je granične čitljivosti za ugodno korištenje, a ne godi mu ni što je staklo vrlo reflektivno. Plus je što po njemu možete prčkati i vlažnim i znojavim prstima.

U svakom slučaju, ako ste i željeli uživati u HD i full HD filmovima na zaslonu telefona, ovo ionako nije telefon za vas.
KAMERE

CAT B15Q definitivno nije ni telefon ni za selfie generaciju i svakodnevne foto safarije. Ima dvije posve bazične kamere. Straga je 5 MP kamera s LED bljeskalicom i podrškom za 1080p videozapise dok je sprijeda VGA kamera za prašnjave Skype video pozive sa stricem na drugoj baušteli. Glavnom ćete kamerom snimiti prihvatljive fotke na otvorenom u uvjetima idealna osvijetljenja, a čim uvjeti nisu posve idealni nastupa mutež. Videozapisi snimljeni tom glavnom kamerom nisu baš za pohvaliti se.

Sučelje kamere je prilično jednostavno i lagano za korištenje, a uz relativno spor autofokus podržan fokus dodirom točke na zaslonu. Fotografije možete okidati i onom srednjom od tri tipke na desnom boku. S lijeve strane sučelja na izbor imate nekoliko osnovnih načina snimanja, od kojih ćete onaj automatski koristiti u 99% slučajeva.

Evo male galerije fotografija i jedan video pa se u kvalitetu kamere uvjerite i sami